Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, afirmă acum că ministerul vrea să găsească o  soluţie prin care să schimbe durata contractului pe durată determinată într-un contract pe durata viabilităţii postului.

Citeşte şi: Cutremur în Guvernul Dăncilă! Actul cu care se mândresc toți miniștrii este ilegal?

Legea învăţământului le permite profesorilor care au trecut prin concursul de titularizare – şi care au luat note mai mari de 7 – să beneficieze de această notă şi în următorii şase ani. Anual, circa 2.000 de profesori se titularizau pe marginea acestei prevederi de lege, profesori care nu ar mai putea beneficia de această măsură legislativă.

Cu toate acestea, o iniţiativă legislativă încerca să mărească durata de la şase la zece ani, iar preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale acest document pentru o evaluare de constituţionalitate.

„Curtea a decis anularea acestui articol şi din iniţiativă, şi din lege, ca urmare nu mai suntem în situaţia acum să folosim beneficiile, pentru că până la urmă era un drept pe care şi-l câştigaseră profesorii care luaseră note mai mari decât 7. Încercăm acum, printr-o ordonanţă de urgenţă, sperăm să o aducem chiar mâine (miercuri, n.r.) în Guvern, să găsim o soluţie care să repare această situaţie şi mesajul meu pentru profesori este să aibă puţintică răbdare”, a spus Andronescu, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: Curs valutar, 2 aprilie 2019. Ce se întâmplă marţi cu moneda europeană! Şoc pentru românii cu credite în dolari

Oficialul face referire la profesorii care au trecut printr-un concurs de titularizare, au luat în această competiţie note mai mari de 7 şi, potrivit articolului din lege, timp de şase ani puteau beneficia de aceste rezultate, dacă era un post liber, puteau să se înscrie folosind rezultatele din anii precendenţi.