Prin sentința nr. 66 din 11 aprilie 2023, pronunțată în dosarul 3650/2/2019, Corina Ciobanu a stabilit că prescripția pentru ambele fapte reținute de parchetul anticorupție în sarcina Elenei Udrea a intervenit în urmă cu aproape patru ani.
Judecătoarea Corina Ciobanu a oferit mai multe explicații
Potrivit informațiilor publicate de luju.ro, Corina Ciobanu a explicat faptul că termenul de prescripție aplicabil este doar cel general, în temeiul Deciziilor CCR 297/2018 și 358/2022 care au stabilit că în perioada 25 iunie 2018 și (dată publicării Deciziei CCR 297/2018) și 30 mai 2022 (dată publicării OUG 71/2022 care a pus în acord art. 155 Cod penal cu deciziile CCR amintite mai sus) nu a existat întrerupere a cursului prescripției, cu alte cuvinte nu a existat prescripție specială, iar ulterior Înalta Curte prin hotărârea 67/2022 a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că perioada în care cursul prescripție nu s-a întrerupt (25 iunie 2018-30 mai 2022) reprezintă lege penală mai favorabilă.
În acest context, judecătoarea a constatat că infracțiunea de trafic de influență, pentru care termenul general de prescripție este de opt ani, s-a prescris în noiembrie 2019. Tot în noiembrie 2019 s-a prescris și infracțiunea de spălare de bani, pentru care termenul de prescripție este de asemenea de opt ani, a notat judecătoarea, potrivit sursei menționate.
Sentința dată de judecătoarea Corina Ciobanu
De asemenea, sursa menționată a prezentat și un fragment din sentința judecătoarei Corina Ciobanu.
„În speță, prin prisma dispozițiilor legale anterior citate, întrucât inculpații, fiind în mod expres întrebați, nu au solicitat continuarea procesului penal, Curtea constată că, pentru a se pronunță asupra cererii acestora de încetare a procesului penal, nu se poate raporta decât la faptele reținute în sarcina lor prin actul de sesizare a instanței și la incadrarile juridice anterior menționate.
Că atare, Curtea constată că, pentru infracțiunea de trafic de influență reținută în sarcina inculpatei UDREA ELENA-GABRIELA, prevăzută de art.291 alin.1 din Codul penal rap. la art.7 lit.a din Legea nr.78/2000 (că lege penală mai favorabilă), normă de incriminare prevede pedeapsa închisorii de la 2 ani și 8 luni la 9 ani și 4 luni.
În aceste condiții, termenul prescripției generale a răspunderii penale are o durata de 8 ani, conform art.154 alin.1 lit.c din Codul penal și curge de la dată săvârșirii infracțiunii, astfel cum prevede art.154 alin.2 teza I din același cod, această dată fiind în speță, prin prisma faptei care constituie obiectul judecății, cel mai târziu luna noiembrie a anului 2011, când inculpata UDREA ELENA-GABRIELA a primit de la BUZAIANU NICOLAE-BOGDAN prin intermediul lui BUDEANU IOAN-RADU și al ANEI-MARIA TOPOLICEANU suma de 2.500.000 de euro, pentru a-și exercită influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SĂ, în vederea menținerii, în parametrii deja negociați (preț și cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele lui BUZAIANU NICOLAE-BOGDAN (între care SC Energy Holding SĂ) cu SC Hidroelectrica SA”.