Presa europeană se întreabă luni asupra consecinţelor succesului referendumului elveţian împotriva imigraţiei, în special cu privire la relaţiile Confederaţiei Helvetice cu Uniunea Europeană.
Alegătorii elveţieni au spus 'Da' cu o scurtă majoritate de 50,3 % limitării imigraţiei într-un referendum intitulat 'împotriva imigraţiei în masă' şi organizat la iniţiativa partidului UDC al lui Christoph Blocher (dreapta populistă), exasperat de creşterea bruscă a numărului de imigranţi după aderarea Elveţiei la libera circulaţie în Europa.
În Franţa, cotidianul de afaceri Les Echos, citat de AFP, evocă 'un rezultat cu consecinţe economice greu de prevăzut'.
Cotidianul francez de stânga Liberation consideră că cu acest rezultat, 'elveţienii închid frontierele'. Politologul Jean-Yves Camus explică aici că 'egoismul economic este principala componentă a votului'. 'Elveţienii votează pentru introducerea de cote', a anunţat la rândul său Le Figaro, clasificat de dreapta.
Pentru ziarul comunist L' Humanité, 'extrema-dreaptă a lui Blocher a câştigat pariul prin adoptarea unui plafon drastic asupra imigraţiei'. 'Imigraţia în masă: Elveţienii spun stop', afirmă ziarul gratuit Metronews.
În Germania, ziarul conservator Die Welt este de părere că 'Elveţia trebuie să-şi revizuiască apropierea de Uniunea Europeană'. 'A continua aşa nu este o opţiune. UDC va înţelege în ce măsură este dificil să separe aspectele pozitive ale contractelor bilaterale cu Bruxellesul de aspectele nedorite', subliniază cotidianul.
În schimb, Berliner Zeitung se arată mai înţelegător: 'Cei care râd aici de teama de a fi invadaţi de străini ar trebui cel puţin să ia în considerare că în Elveţia procentul de străini este, cu 23% din populaţia totală, aproape de trei ori mai mare decât în Germania'.
Cotidianul belgian Le Soir titrează provocator: 'Elveţienii către europeni: afară!'. Cotidianul francofon notează că 'toată schela acordurilor bilaterale între Elveţia şi Uniunea Europeană este asigurată să se prăbuşească, pentru 19.516 voturi dintre aproape 3 milioane de alegători'.
În Spania, cotidianul de centru-stânga El Pais consideră pe site-ul său că 'acest rezultat va forţa Uniunea Europeană să-şi regândească relaţia strânsă cu Elveţia şi să pună capăt liberei circulaţii a persoanelor în vigoare din 2002'. Acest referendum 'va deschide o criză politică serioasă între cei doi interlocutori'.
În versiunea tipărită, El Pais publică un editorial intitulat 'Consecinţe perverse', în care afirmă că 'victoria adversarilor imigraţiei în masă în Elveţia va avea consecinţe pentru toată lumea în Europa'.
Sursa: Agerpres