Ce se află în interiorul mostrei de asteroid adusă pe Pământ de sonda Osiris Rex

asteroid

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se află în interiorul mostrei de asteroid adusă pe Pământ de sonda Osiris Rex. Studiile inițiale ale mostrei de asteroid Bennu, care are o vechime de 4,5 miliarde de ani, colectate în spațiu și aduse pe Pământ de NASA, prezintă dovezi ale conținutului ridicat de carbon și apă.

Ce se află în interiorul mostrei de asteroid adusă pe Pământ de sonda Osiris Rex

Ce se află în interiorul mostrei de asteroid adusă pe Pământ de sonda Osiris Rex. Studiile inițiale ale mostrei de asteroid Bennu, care are o vechime de 4,5 miliarde de ani, colectate în spațiu și aduse pe Pământ de NASA, prezintă dovezi ale conținutului ridicat de carbon și apă.

Împreună ar putea indica elementele apariției vieții pe Pământ. NASA a făcut acest anunț la Centrul Spațial Johnson (JSC) al Agenției Spațiale din Houston, unde oamenii de știință au arătat, pentru prima dată, dovezi ale probelor analizate, informează Popsci.

Această descoperire a făcut parte dintr-o evaluare preliminară a echipei științifice OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification and Security – Regolith Explorer) a NASA. Sonda Osiris Rex este cea care în octombrie 2020 a reușit să ia mostre de pe asteroidul Bennu, iar în mai 2021 și-a început lungul drum către Terra. A fost una dintre cele mai dificile misiuni de acest gen.

Deși la prima vedere arată ca niște roci banale, mostra este, de fapt, material de asteroizi care ar putea conține indicii chimice privind formarea Sistemului nostru Solar. Dovezile elementelor esențiale, precum carbonul din rocile din afara containerului principal, au fost deja descoperite de oamenii de știință de la NASA. Aceste mostre conțin și unele minerale bogate în apă. Oamenii de știință cred că asteroizi asemănători, care conțin apă, au ”bombardat” Pământul cu miliarde de ani în urmă, furnizând apa care a format în cele din urmă primele oceane ale planetei noastre.

De ce este importantă analizarea mostrei aduse de OSIRIS-REx

”Eșantionul OSIRIS-REx este cel mai mare eșantion de asteroid bogat în carbon adus vreodată pe Pământ și îi va ajuta pe oamenii de știință să analizeze originile vieții pe propria noastră planetă pentru generațiile viitoare”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA.

„Aproape tot ceea ce facem la NASA încearcă să răspundă întrebărilor ”cine suntem și de unde venim”.

Misiunile NASA, precum OSIRIS-REx, ne vor îmbunătăți înțelegerea cu privire la asteroizii care ar putea amenința Pământul, oferindu-ne în același timp o privire asupra a lucrurilor care se află dincolo”. Deși este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege natura compușilor de carbon găsiți, descoperirea este una de bun augur pentru analizele viitoare ale mostrei de asteroid.

Secretele păstrate în roci și praful asteroidului vor fi studiate în deceniile viitoare

Secretele păstrate în roci și praful asteroidului vor fi studiate în deceniile viitoare, oferind o imagine clară asupra modului în care s-a format sistemul nostru solar, a modului în care materialele precursoare vieții au fost însămânțate pe Pământ și ce măsuri de precauție trebuie luate pentru evitarea coliziunii unui asteroid cu planeta noastră.

Asteroidul Bennu are aproape jumătate de km diametru și se estimează că a apărut acum 4,5 miliarde de ani, la foarte puțin timp după nașterea sistemului solar.

„Asteroizii sunt un fel de capsule ale timpului ce plutesc în spațiu și ne pot da mostre de fosile de la nașterea sistemului solar”, a declarat Lori Glaze, directorul diviziei ”planetary science” de la NASA.