În ţările UE, vor fi create în următoarea perioadă aproximativ 156.000 de locuri de muncă. Cele mai multe posturi (49.260) vor apărea în sectorul comercial. Pe de altă parte, sectorul public va pierde cel mai mare număr de angajaţi. Într-un clasament al statelor membre, România ocupă locul patru în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă anunţate de companii ca urmare a investiţiilor lansate în primul trimestru al acestui an. În acelaşi timp România se situează
În ţările UE, vor fi create în următoarea perioadă aproximativ 156.000 de locuri de muncă. Cele mai multe posturi (49.260) vor apărea în sectorul comercial. Pe de altă parte, sectorul public va pierde cel mai mare număr de angajaţi.
Într-un clasament al statelor membre, România ocupă locul patru în ceea ce priveşte numărul de locuri de muncă anunţate de companii ca urmare a investiţiilor lansate în primul trimestru al acestui an. În acelaşi timp România se situează pe a douăsprezecea poziţie la capitolul posturi desfiinţate. Topul a fost alcătuit de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Viaţă şi de Muncă (FEÎCVM), al cărui principal finanţator este Comisia Europeană.
Potrivit raportului, realizat pe baza cifrelor comunicate de companii, cele mai multe posturi vor fi create în Marea Britanie (53.097), Polonia (36.779), Germania (27.080) şi România (17.980). Printre cei mai mari angajatori se numără companiile John Lewis (comerţ) care, în următorii zece ani, va crea 35.000 de locuri de muncă în Marea Britanie, şi Nokia, care va construi o fabrică în România. Acest lucru va conduce la crearea a 15.000 de locuri de muncă, ceea ce reprezentă 83% din numărul total al posturilor anunţate în primele trei luni din 2007.
Compania Nokia va investi 60 de milioane de euro într-o unitate de producţie, aflată în apropierea municipiului Cluj-Napoca. Fabrica va fi a unsprezecea unitate de producţie de telefoane mobile pe care o deţine compania la nivel mondial. „Nokia a ales Clujul datorită disponibilităţii unei forţe de muncă bine pregătite, datorită bunelor conexiuni logistice interne şi externe, dar şi îndelungatei tradiţii industriale din zonă“, afirmă Anna Simai, senior communication manager Nokia pentru Ungaria şi România. Lucrările de construcţie pentru fabrica din Cluj vor începe în această vară, estimându-se că producţia va demara la începutul anului viitor. Guvernul român va aloca circa 3,6 milioane de euro pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură la Parcul industrial Tetarom III, unde va fi amplasată fabrica.
Pentru această investiţie, o fabrică de producţie de telefoane mobile şi un centru de cercetare, Consiliul Judeţean Cluj şi compania Nokia au semnat un contract în participaţiune. În „Nokia Village“ vor veni şi furnizorii cei mai importanţi ai companiei. Nokia anticipează că fabrica se va dezvolta treptat şi că, până la finalul acestui an, vor fi angajate aproximativ 500 de persoane. În momentul în care unitatea va funcţiona la întreaga sa capacitate, se estimează că vor fi în total 3.500 de angajaţi. Autorităţile locale au anunţat că noul parc va crea în total 15.000 de locuri de muncă.
Printre marii angajatori la nivel european se numără companiile Asda (comerţ), care va crea 8.000 de locuri de muncă în Marea Britanie, CCC Factory (1.500) şi Jeronimo Martins (1.000), acestea din urmă extinzându-şi afacerile în domeniul comerţului, în Polonia.
În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă ce se vor desfiinţa, studiului FEÎCVM plasează în fruntea clasamentului Cehia (41.380), Franţa (24.439) şi Marea Britanie (13.980). În urma restructurării Administraţiei Publice din Cehia, se vor pierde, până în 2010, circa 40.000 de posturi, cei mai afectaţi fiind profesorii şi poliţiştii. În România, se estimează că numărul locurilor de muncă va fi redus doar cu 2.513 posturi pe termen mediu.
În primul trimestru al acestui an, numai puţin de 420 de companii europene au trecut printr-un proces de restructurare, conform studiului amintit. Paradoxal, restructurarea nu a condus la şomaj, aşa cum se înţelege în România. Acest proces a condus, pe de o parte, la crearea a 184.511 de noi locuri de muncă, iar pe de altă parte, la pierderea a 132.762 de posturi. În general, dezvoltarea afacerilor a generat noi locuri de muncă – se menţionează în raport.
Sectoarele care vor înregistra cele mai mari creşteri de personal vor fi: comerţul, consultanţa pentru servicii de business, poşta şi telecomunicaţiile. Totodată, restructurarea internă a firmelor, falimentul şi relocarea companiilor sunt principalele cauze ale reducerii locurilor de muncă. Cele mai afectate domenii vor fi: sectorul public, transportul şi construcţiile de motoare.
17.980
reprezintă numărul locurilor de muncă anunţate în România ca urmare a investiţiilor lansate în primul trimestru din 2007