Ce se întâmplă cu SIF-urile?

SIF-urile au încetat să mai fie atractive atât pentru investitorii strategici, cât şi pentru cei mici. Ca şi în viaţă, şi la bursă trebuie să vină valuri noi de energie (instrumente financiare pentru tranzacţionare) şi toată lumea le aşteaptă de mulţi ani. Într-un raport ce se va publica în 9 aprilie(*), Fondul Monetar Internaţional reduce, pentru a treia oară din iulie, ritmul de creştere global de la 4,1% în ianuarie la 3,7%, nivel întâlnit în 2002, când economia

SIF-urile au încetat să mai fie atractive atât pentru investitorii strategici, cât şi pentru cei mici. Ca şi în viaţă, şi la bursă trebuie să vină valuri noi de energie (instrumente financiare pentru tranzacţionare) şi toată lumea le aşteaptă de mulţi ani. Într-un raport ce se va publica în 9 aprilie(*), Fondul Monetar Internaţional reduce, pentru a treia oară din iulie, ritmul de creştere global de la 4,1% în ianuarie la 3,7%, nivel întâlnit în 2002, când economia SUA se afla în recesiune. În acelaşi timp, FMI spune că există o probabilitate de 25% ca economia mondială să intre în recesiune. Pentru 2008, se estimează o reducere a ritmului de creştere în SUA de la 1,5% (estimare din ianuarie 2008) la 0,5%, iar în Europa de la 1,6% la 1,3%. Scăderea este globală şi serioasă. Ce şansă fundamentală au SIF-urile care deţin tone de companii mici şi mijlocii cu aceeaşi evoluţie descendentă ca şi cele de la Rasdaq?

În ultimele luni, în special, cei care au investit pe bază de analiză fundamentală şi informaţie prinsă de ici, de colo au pierdut. Cei care au luat în considerare şi au respectat raportul dintre forţele de cumpărare şi vânzare (adică analiza tehnică) au câştigat.

Graficul de mai sus arată că SIF-urile au intrat în 2008 uitând de tot câştigul gigant din 2007. Acest fapt nu poate fi neglijat şi, pentru a reveni la vechiul top, ai nevoie de o creştere de 80% din acest moment. Imposibil în 2008! Ce şanse există pe termene mai scurte? Mai bune, prin existenţa unei divergenţe pozitive între indice (lower lows) şi indicatorul Rate-Of-Change (higher lows). Observăm că BET-FI rămâne confortabil în jurul suportului unui canal descendent. Rezistenţa este la 70.000, dar drumul până acolo este presărat cu vânzare masivă. Oricum, creşterea de 35% este pur teoretică, dar trebuie menţionată în contextul acestei analize tehnice.

Cât vor mai pierde oamenii la bursă înainte de a-şi da seama că 1+1=2 şi nu 11 cum ne învaţă alţii cu vocea mai groasă?

* Sursa: Bloomberg
sursa: https://ta.educofin.com

Capital – Editia nr.14, data 9 aprilie 2008