Apa carbogazoasă este un termen general pentru orice apă presurizată cu dioxid de carbon. Dacă ați renunțat la băuturile acidulate pline de zahăr și ați ales apa carbogazoasă, dar vă faceți griji că nu ați făcut decât să schimbați un obicei prost cu un altul, vă înșelați.
Practic, câtă vreme consumați apă carbogazoasă care nu conține zahăr adăugat, puteți spune că ați făcut o alegere bună. Este, însă, sigur să bem zilnic acest tip de apă, eliminând apa plată?
Dieteticianul Maddie Pasquariell arată care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale consumului de apă carbogazoasă, potrivit site-ului Well and Good.
Apa carbogazoasă, la fel de bună ca apa plată?
Pentru început, Pasquariello subliniază că apa carbogazoasă este la fel de hidratantă ca apa plată. Dacă nu vă place gustul apei plate și/sau vă străduiți să satisfaceți nevoile zilnice de hidratare, apa carbogazoasă poate fi cea mai bună variantă.
„Apa este esențială pentru viață și pentru funcționarea organismului, așa că orice vă poate ajuta să creșteți nivelul de hidratare este un câștig”, spune Pasquariello.
Apa minerală este la fel de hidratantă ca și varianta sa fără bule, așa că, dacă vă chinuiți să beți suficientă apă în timpul zilei, nu ar fi rău să consumați un pahar sau două de apă carbogazoasă. Desigur, fără zahăr!
Îmbunătățește digestia
”Unele studii au arătat o îmbunătățire a digestiei, în timp ce altele au sugerat că, băută în cantități mari, apa carbogazoasă ar putea duce la anumite simptome asociate cu afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (GERD), în principal din cauza aportului de cantități mari de dioxid de carbon”, explică ea.
Conform unei analize din 2009, „studiile epidemiologice nu au indicat o relație cauzală între consumul regulat de apă carbogazoasă și boala de reflux gastroesofagian”. Cât de benefică (sau dăunătoare) poate fi apa minerală cu bule pentru sănătatea digestivă diferă,cel mai probabil, de la o persoană la alta.
Poate preveni bolile cardiovasculare și sindromul metabolic
Un mic studiu pe femei aflate la postmenopauză a analizat aportul de apă cu conținut scăzut de minerale, față de apa minerală carbogazoasă, bogată în sodiu, bicarbonat și clorură. Participanții au consumat zilnic un litru de apă, timp de două luni, apoi un litru de apă carbogazoasă, zilnic, timp de două luni.
Până la sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că aportul de apă carbogazoasă a dus la o scădere cu 6,8% a colesterolului total, o scădere cu 14,8% a nivelurilor de LDL-colesterol și o creștere cu 8,7 a concentrației de HDL-colesterol, în comparație cu perioada de control.
Pe baza acestor rezultate, s-a spus că apa carbogazoasă poate fi benefică în prevenirea bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.
Este sigur să bem apă carbogazoasă în fiecare zi?
Dacă nu aveți tulburări digestive după ce ați băut apă carbogazoasă, având în vedere că stimulează hidratarea și ajută sănătatea cardiovasculară, este bine să o beți în fiecare zi? ”Principala preocupare este legată de posibila eroziune a smalțului dinților”, spune Pasquariello.
Apa carbogazoasă poate conține minerale, fie naturale, fie infuzate în timpul procesului de carbonatare, care pot duce la modificări ale smalțului dinților. Cu toate acestea, nu s-a dovedit că apa carbogazoasă ar avea un efect semnificativ asupra smalțului.
Este posibil să aveți unele reacții nedorite de la apa carbogazoasă, cum ar fi regurgitare, balonare, gaze și chiar dureri de stomac.