Modificări moleculare semnificative în placentă
Studiul, condus de Serge McGraw, a utilizat un model de șoarece pentru a observa modificări moleculare semnificative în placentă, inclusiv expresia a numeroase gene și metilarea ADN-ului, un marker epigenetic care influențează expresia genelor, scrie Medical Express.
Aceste modificări ar putea avea consecințe majore pentru viitorul copilului, deoarece placenta joacă un rol central în dezvoltarea și sănătatea fătului,
Cercetătorii consideră că aceste modificări ale metilării ADN-ului ar putea oferi o semnătură moleculară solidă pentru detectarea expunerii la alcool la începutul sarcinii.
Detectarea precoce a expunerii la alcool
Această dovadă a conceptului deschide calea pentru dezvoltarea testelor de diagnostic la om, permițând detectarea precoce a expunerii la alcool încă din primele zile de viață ale unui nou-născut.
Dezvoltarea creierului este afectată de expunerea la alcool în timpul fazei de preimplantare, despre care se credea anterior că nu are niciun efect asupra copilului nenăscut dacă embrionul reușește să se implanteze în uter.
Cu toate acestea, noul studiu arată că efectele nocive ale alcoolului asupra dezvoltării fetale nu sunt direct atribuibile anomaliilor placentare.
Studiul se bazează pe un consum ridicat de alcool
Modificările moleculare, în special în ceea ce privește expresia genelor ca urmare a schimbărilor în profilurile de metilare a ADN-ului, ar putea juca un rol important în aceste efecte nocive.
Studiul se bazează pe un consum ridicat de alcool, echivalentul uman a cinci sau șase băuturi într-o oră.
Deși aceste rezultate nu au fost încă confirmate la om, echipa consideră că profilurile de metilare a ADN-ului ar putea fi un bun indicator al faptului că un copil a fost expus la alcool în timpul gestației.
Un test de depistare bazat pe această memorie moleculară a expunerii, găsită în placentă, ar asigura o urmărire medicală adecvată de la o vârstă fragedă.