De ce este bine să bem ceai și pe caniculă

Chiar dacă afară e caniculă, iar inima nu prea ne dă ghes să consumăm băuturi fierbinți, ceaiul poate avea efecte miraculoase. Ceaiul are proprietatea de a hidrata organismul, are efect răcoritor și revigorant și aduce beneficii organismului. Cel mai răcoritor ceai este cel de mentă, combinat cu ceaiul verde, potrivit Eatingwell.

De la reducerea riscului apariției cancerului și gestionarea diabetului până la îmbunătățirea somnului și stimularea creativității, există suficiente motive pentru a bea ceai și la temperaturi ridicate.

Ceaiul verde reduce nivelul zahărului din sânge și scade inflamația

Rezultatele unui studiu au fost publicate în luna iunie în revista ”Current Developments in Nutrition”. Acestea arată că datorită proprietăților anti-inflamatoare ale ceaiului verde, consumul acestuia reduce nivelul zahărului din sânge și scade inflamația și permeabilitatea intestinală.

Acesta din urmă este un factor care provoacă „sindromul intestinului permeabil” , care poate permite ca toxine sau substanțe nedorite să pătrundă în sânge.

Ceaiul verde și ”sindromul metabolic”

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania și de la Universitatea de Stat din Ohio au vrut să vadă dacă extractul de ceai verde ar putea ajuta la scăderea riscului ”sindromului metabolic” – un grup de afecțiuni care apar împreună și cresc riscul apariției bolilor de inimă, diabetului, accidentului vascular cerebral.

Aproximativ 35% dintre americani și 50% dintre americanii cu vârsta de peste 60 de ani sunt diagnosticați anual cu ”sindrom metabolic”, conform unui raport din mai 2015.

Ce a descoperit noul studiu

Studiul a implicat 40 de participanți: 21 se potriveau criteriilor pentru sindromul metabolic, 19 nu. Fiecare a primit o gumă care conținea catechine (fitochimice polifenolice naturale care se găsesc în ceaiul verde, fasole, vin roșu, căpșuni). Cantitatea de catechine din fiecare gumă a fost echivalentă cu aceea din cinci căni de ceai verde.

Participanții au fost rugați să consume câte o gumă pe zi, timp de 28 de zile. Au luat o pauză de o lună, după care fiecare a primit placebo pentru următoarele 28 de zile.

Astfel s-a constatat că extractul de ceai verde scade glicemia, reducând în același timp inflamația intestinală și permeabilitatea persoanelor care au sindrom metabolic.

La ce mai ajută ceaiul verde

Cercetători speră să afle acum mai multe despre modul în care ceaiul verde afectează microorganismele din intestin, pentru a vedea dacă ceaiul verde poate stimula bacteriile bune, contribuind la scăderea cantității bacteriilor rele din intestin.

Datorită efectului diuretic puternic, ceaiul verde ajută şi la reducerea tensiunii arteriale. În plus, compuşii conţinuţi de acest tip de ceai contribuie la revigorarea organismului, alungând stresul şi redând tonusul fizic şi psihic. Este recomandat şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, dar și pentru protejarea ficatului de toxine.