Primul ceai verde a fost trimis din India în Japonia, în secolul al XVII-lea. Aproximativ 2,5 milioane de tone de frunze de ceai sunt produse anual în întreaga lume, iar 20% dintre acestea sunt ceai verde.
Care este cel mai sănătos ceai verde
Mulți cred că matcha este cel mai sănătos ceai verde. Acest ceai verde este măcinat într-o pulbere și apoi amestecat în apă fierbinte, permițând consumul întregii frunze de ceai, mai degrabă decât înmuierea și strecurarea frunzelor de ceai. Se crede că acest lucru aduce mai multe beneficii pentru sănătate.
Este sigur să bem ceai verde în fiecare zi?
În general, oamenii se pot bucura zilnic de ceaiul verde. Femeile gravide ar trebui totuși să limiteze consumul de cofeină la 300 mg sau mai puțin pe zi. O porție de ceai verde de 8 oz conține aproximativ 30-50 mg de cofeină. Prin urmare, mulți oameni pot bea ceai verde zilnic fără consecințe negative.
Proprietăţi antivirale şi antioxidante
Catechina, o substanţă conţinută de ceaiul verde, are proprietăţi antivirale şi antioxidanteJaponia. Potrivit specialiştilor, gargara cu ceai verde distruge mai eficient virusurile, decât consumul acestui tip de ceai, deoarece în acest fel germenii sunt expuşi substanţei active pentru mai mult timp.
Normalizează tensiunea arterială
Datorită efectului diuretic puternic, ceaiul verde ajută şi la reducerea tensiunii arteriale. În plus, compuşii conţinuţi de această plantă contribuie la revigorarea organismului, alungând stresul şi redând tonusul fizic şi psihic. Este recomandat şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, pentru reducerea nivelului glicemiei din sânge şi pentru protejarea ficatului de toxine.
Poate preveni apariţia cancerului, stimulează sistemul imunitar
Un compus din ceaiul verde (polifenolul EGCG) îi conferă o acţiune antioxidantă de 100 de ori mai mare decât a vitaminei C. În plus, stimulează sistemul imunitar, inhibând dezvoltarea celulelor canceroase şi chiar ajutând la distrugerea celor mature.
Astfel, consumul regulat de ceai verde reduce semnificativ riscul de apariţie a cancerului, mai ales a celui de colon, de vezică urinară, de esofag, de pancreas, de rect şi de stomac.