Cele mai bune ceaiuri asupra funcției cognitive sunt ceaiul verde și cel negru, potrivit Wellandgood.

Ceaiul verde poate proteja împotriva unor boli ale creierului

„O revizuire sistematică a efectelor ceaiului verde asupra funcției cognitive și funcțiilor creierului uman a constatat că acesta poate reduce anxietatea, aduce beneficii memoriei și atenției și poate ajuta la activarea memoriei de lucru”, spune Julie Fratantoni, doctor în neuroștiință cognitivă la Centrul pentru Sănătatea Creierului de la Universitatea din Texas. Memoria de lucru, spune ea, este ca un bloc de schițe în creierul nostru atunci când trebuie să ne amintim și să manipulăm informații, cum ar fi matematica mentală.

„Ceaiul verde conține o clasă de flavonoide numite catechine, iar o catechină numită epigalocatechin-3-galat (EGCG) reduce inflamația și poate proteja împotriva unor boli ale creierului”, explică ea.

Iată ce au descoperit cele mai recente cercetări despre efectele puternice ale ceaiului verde și ceaiului negru în ceea ce privește stimularea creierului.

Legătura dintre consumul de ceai și funcția cognitivă

Anumite ceaiuri, cum ar fi ceaiul verde și ceaiul negru, au proprietăți antiinflamatorii, polifenoli și catechine care ajută la combaterea radicalilor liberi, la care se adaugă cofeina. Și toate acestea au un impact pozitiv asupra creierului, pe măsură ce îmbătrânim.

„Îmbătrânirea este caracterizată de daune oxidative, ceea ce înseamnă că țesuturile și celule noastre sunt mai puțin eficiente în detoxifierea acumulării de deșeuri în sistem”, spune dr. Fratantoni.

„Catechinele din ceaiul verde acționează ca niște antioxidanți, care ajută la modularea funcției celulare și a funcției mitocondriale, esențială în furnizarea de energie pentru funcționarea creierului.”

Ce au mai descoperit studiile

Dr. Fratantoni adaugă că unele cercetări se concentrează pe înțelegerea modului în care elementele din ceaiul verde pot fi utilizate preventiv pentru îmbătrânire și boli neurodegenerative. „Unele dintre componentele de interes din ceai includ EGCG, L-teanina și cofeina. EGCG este asociat cu o inflamație redusă, care poate preveni bolile creierului, L-teanina este un aminoacid care poate îmbunătăți cogniția și este considerat neuroprotector – ceea ce înseamnă că ajută la protejarea creierului – iar cofeina poate ajuta la starea de vigilență.

Alt lucru interesant descoperit de un studiu a fost că influența combinată a cofeinei și a L-teaninei a avut un impact mai mare atunci când sunt luate împreună.

Riscuri mai mici de a face boala Alzheimer și demență

Deși nu există o doză specifică sau o cantitate recomandată de ceai, un alt studiu a constatat că persoanele care au băut între una și șase căni de ceai pe zi au riscuri mai mici de a face boala Alzheimer și demență.

Indiferent de cantitatea de ceai băută, este important să fim atenți și la aportul de cofeină, pentru a evita perturbarea ritmului circadian. „Moderația este întotdeauna cheia. Doar pentru că pot exista beneficii pentru sănătate, asta nu înseamnă că mai mult este întotdeauna mai bine”, spune dr. Fratantoni.

Chiar dacă trei căni pe zi pot fi cantitatea ideală, conform celor mai recente cercetări, Fratantoni nu crede că ar trebui să ne obligăm organismul să facă acest lucru. Ea spune că este important să ne ascultăm corpul și să descoperim ce anume funcționează pentru noi.