Această rădăcină frumoasă din planta Curcuma longa poate fi savurată măcinată, ca sucuri sau sub forma sa naturală de rădăcină, atât în ​​preparate dulci, cât și sărate.

Dar ce ne spun cercetările actuale despre beneficiile turmericului? Și care sunt cele mai bune modalități de a-l folosi acasă?

Profilul nutrițional al turmericului

„În mod tradițional, turmericul a fost folosit în sistemele medicale tradiționale indiene, ca un condiment comun și colorant alimentar”, explică dr Johnyy Davis.

Dar când vine vorba de beneficiile pentru sănătate, nu veți găsi cantități semnificative de macronutrienți, cum ar fi carbohidrați, proteine sau grăsimi în acest condiment.

Mai degrabă, turmericul este o sursă excelentă de micronutrienți, cum ar fi vitaminele, mineralele și compușii vegetali, și de aici provin majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate, scrie RealSimple.

Turmericul conține cantități impresionante de mangan, fier, potasiu și vitamina C, dar și compuși numiți curcuminoizi – ”curcumina fiind cea mai proeminentă și mai bine cercetată”, spune Davis. Acești compuși aparțin unei clase de polifenoli și s-a dovedit că au efecte antioxidante și antiinflamatorii. De fapt, proprietățile sale antioxidante afectează în mod pozitiv aproape fiecare sistem al corpului.

Cele mai mari beneficii pentru sănătate ale turmericului

Medicina chineză antică folosea, de obicei, turmericul pentru tratamente ale pielii, ale articulațiilor și digestive, adaugă Davis.

Fiind o sursă bogată de vitamina C și compuși vegetali (cunoscuți sub denumirea de polifenoli) precum curcumina, efectele antioxidante și antiinflamatorii ale turmericului stimulează sănătatea generală a sistemului imunitar.

Asta pentru că antioxidanții caută și eradică moleculele de radicali liberi care sunt la rădăcina multor boli cronice și acute. De fapt, un articol din 2019 Nutrients a descoperit chiar că curcumina este eficientă împotriva cancerului.

O altă boală cronică la care contribuie radicalii liberi sunt bolile de inimă, făcând turmericul o măsură preventivă puternică. Curcumina din turmeric este protectoare atât împotriva aterosclerozei – acumularea de plăci pe artere și vene care poate duce la dezvoltarea bolilor de inimă – cât și împotriva riscului general de boli de inimă.

Acest condiment poate ajuta și la gestionarea nivelului ridicat de colesterol din sânge, care poate contribui și mai mult la ateroscleroză. Magneziul, potasiul și fierul din turmeric susțin ritmurile sănătoase ale inimii și sănătatea sângelui.

Turmericul ajută sănătatea metabolică

Pentru cei cu tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 (sau cei care doresc să le prevină), turmericul este un adaos excelent. Acest lucru se datorează faptului că s-a descoperit că condimentul ajută la reglarea glicemiei și a răspunsului inflamator, ajutând la tratarea sau prevenirea acestor afecțiuni.

Turmericul este folosit și pentru sănătatea mintală. Acest beneficiu se datorează, în parte, capacității curcuminei de a crește nivelurile factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF joacă un rol important în comportament, învățare, cogniție și memorie, fiind benefic pentru tulburările de dispoziție precum anxietatea și depresia.

Turmericul poate ajuta și la prevenirea tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și demența. Un studiu din 2018 a constatat că administrarea zilnică de curcumină este legată de îmbunătățirea memoriei, a atenției și a dispoziției la adulții în vârstă, datorită scăderii acumulării de amiloid și tau în creier.

Amiloidul și Tau sunt proteine ​​care se pot acumula în creier și pot perturba comunicarea dintre celulele creierului, ceea ce poate duce la afecțiuni neurodegenerative. Cercetările ulterioare au găsit o corelație pozitivă între curcumină și prevenirea bolii Alzheimer.

turmeric
SURSA FOTO: Dreamstime

Turmericul promovează sănătatea articulațiilor

Natura antiinflamatoare a turmericului aduce beneficii și sănătății articulațiilor – în special pentru cei care se confruntă cu probleme precum artrita.

Un studiu din 2021 a constatat că suplimentarea cu turmeric este aproape la fel de eficientă ca și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pentru persoanele cu osteoartrită la genunchi. În plus, o lucrare din 2022 a constatat că curcumina este eficientă în tratarea durerii osteoartritei.

Proprietățile antioxidante ale curcuminei (și, prin urmare, ale turmericului) sunt eficiente și împotriva semnelor de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine, ridurile și petele întunecate. Acest lucru a fost demonstrat în mai multe studii.

Turmericul îmbunătățește sănătatea intestinală

Turmericul poate sprijini și un intestin sănătos. Acest lucru se datorează influenței sale pozitive asupra microbiomului intestinal, ajutând la reglarea și susținerea acestui sistem important.

Microbiomul intestinal este o colonie de trilioane de microorganisme aflate în colon, care susține sănătatea imunitară, a creierului și a sistemului digestiv (printre multe alte beneficii impresionante).

Cât de mult turmeric ar trebui să consumi în fiecare zi?

Cu toate aceste beneficii pentru sănătate ale turmericului, este posibil să profitați de șansa de a începe să includeți mai mult din acest condiment în dietă. Dar cât de mult ar trebui să țintiți zilnic?

Cele mai multe beneficii apar când consumați nu mai mult de 12 grame de turmeric pe zi – echivalentul a aproximativ 2,5 lingurițe.

„Excesul de turmeric poate provoca diaree, constipație sau vărsături, iar suplimentarea excesivă cu turmeric poate interfera cu anumite medicamente”, spune Davis.