Aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi iar amânată

Assen Vassilev, Ministrul Finanțelor din Bulgaria, menționează că procesul de aderare a țării vecine la zona euro este în desfășurare, însă data precisă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni.

Autoritățile de la Sofia depun eforturi pentru a îndeplini criteriile de aderare până în 2025.

Assen Vassilev a subliniat că Bulgaria va solicita un raport extraordinar de evaluare imediat ce va îndeplini criteriile necesare. Aderarea în luna martie sau iulie a anului următor ar fi, de asemenea, o posibilitate.

Până în prezent, toate cele 20 de state din zona euro au adoptat moneda unică începând cu data de 1 ianuarie.

„Nu am renunţat la data de 1 ianuarie 2025”, a spus Assen Vassilev într-un interviu pentru Bloomberg.

Vassilev a declarat că atingerea obiectivului de a adera la începutul anului următor este foarte aproape.

Bulgaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Bulgaria a fost afectată de instabilitate politică

Instabilitatea politică, inclusiv seria de coaliții fragile și guverne interimare, a avut un impact negativ asupra Bulgariei. În acest fel, eforturile sale de aderare la zona euro au fost perturbate.

Conflictele din Ucraina și criza energetică europeană din anul precedent au influențat, de asemenea, planurile referitoare la respectarea țintei de inflație.

Paschal Donohoe, recent preşedintele Eurogrupului, și-a exprimat optimismul în legătură cu perspectivele aderării Bulgariei la zona euro în 2025.

Donohoe a subliniat că este decizia Guvernului de la Sofia să decidă dacă dorește să solicite o nouă evaluare economică.

„Bulgaria poate adera în 2025 şi toate eforturile care sunt făcute acum pentru îndeplinirea ţintei de inflaţie în acest an sunt esenţiale”, a declarat vineri Paschal Donohoe.

Bulgaria
SURSA FOTO: Dreamstime

Tensiunile politice sunt ceva normal în Bulgaria

Cu toate acestea, tensiunile politice sunt o realitate obișnuită în Bulgaria.

Cele două partide principale, care anul trecut au convenit asupra unei alianțe neobișnuite pentru a depăși impasul, au opinii divergente în ceea ce privește planurile de reformă și numirile din administrație.

Acest lucru amenință să pună capăt unui acord de guvernare care a durat nouă luni.

Luni, președintele Bulgariei, Rumen Radev, i-a încredințat mandatul de premier Mariei Gabriel, fost comisar european și viceprim-ministru în Guvernul demisionar condus de Nikolai Denkov.

Maria Gabriel, membră a partidului liberal-conservator GERB, are la dispoziție o săptămână pentru a propune un nou cabinet.

Dacă eforturile de formare a unui nou guvern pro-occidental la Sofia vor avea succes, se va putea evita organizarea unor noi alegeri în Bulgaria, pentru a șasea oară în ultimii trei ani.