Ce se întâmplă cu adevărat în organism când nu bei suficientă apă. Corpul îți dă 7 semne

apă

SURSA FOTO: Dreamstime

7 semne că nu bei suficientă apă. Poate crezi că bei suficientă apă, dar dacă ai petrecut cea mai mare parte a zilei cu o ceașcă de cafea lângă tine, s-ar putea să fii mai deshidratat decât crezi.

7 semne că nu bei suficientă apă

7 semne că nu bei suficientă apă. Poate crezi că bei suficientă apă, dar dacă ai petrecut cea mai mare parte a zilei cu o ceașcă de cafea lângă tine, s-ar putea să fii mai deshidratat decât crezi.

Cifrele nu mint: corpul uman este format din aproximativ 70% apă și pierdem zilnic, până la doi litri și jumătate din ea, doar prin activități normale. Chiar și respirația provoacă pierderi mari de lichide: expirăm aproximativ jumătate de litru pe parcursul zilei.

Câtă apă ar trebui să bei pe zi

Pentru ca echilibrul fluidelor din corp să fie menținut, este esențial să bem suficientă apă. Potrivit Clinicii Mayo, care folosește informații de la Academia Națională de Știință, Inginerie și Medicină din SUA, femeile adulte ar trebui să consume aproximativ 11,5 căni sau 2,7 litri de lichide pe zi; bărbații ar trebui să bea 15,5 căni sau 3,7 litri pe zi.

Chiar dacă aproximativ 20% din această cantitate poate proveni din alimente (fructe, supă, legume etc.), foarte puțini ating acest necesar de lichide, potrivit Vogue. Dr. Lela Ahlemann, specialist în dermatologie, proctologie și medicină nutrițională, spune care sunt cele șapte semne comune că nu bem suficientă apă.

Gură uscată și senzație de sete

Un semn tipic de deshidratare este, evident, senzația de sete. Acesta, împreună cu o gură uscată, este, de obicei, primul semn că avem nevoie de apă. O gură uscată înseamnă doar lipsă de lichide, ci și că sistemul imunitar devine slăbit.

„O gură uscată poate duce la slăbirea mucoasei bucale, o apărare imunitară slabă și astfel poți deveni mai predispus la infecții”, explică Ahlemann.

„Dacă nu reușești să bei apă când ai gura uscată, atunci ar trebui cel puțin să o clătești cu puțin lichid”, adaugă ea.

Urina închisă la culoare sau producție mai mică de urină

„Când bem prea puțină apă, urina devine concentrată și își schimbă culoarea”, explică Ahlemann.

Potrivit medicului, culoarea galben pal este ideală.

„Dacă urina este închisă la culoare, acesta este un semn clar că ar trebui să bei mai multă apă. Este cel mai simplu auto-test pentru a verifica dacă ai băut suficientă apă”, spune ea.

Dureri de cap și amețeli

„Durerile de cap și amețelile pot fi cauzate de scăderea volumului sanguin din cauza deshidratării. Practic, creierul nostru nu mai este bine alimentat cu sânge și substanțe nutritive”, spune Ahlemann.

Oboseală și probleme de concentrare

Oboseala și dificultățile de concentrare se pot datora și lipsei de lichide și sunt unul dintre cele mai comune semne că nu bei suficientă apă.

„Și aici este de vină volumul sanguin redus, ceea ce, după cum am menționat, înseamnă același lucru: creierul nu este alimentat în mod optim”, explică medicul.

Piele și buze uscate

Potrivit lui Ahlemann, semnele tipice de deshidratare include uscarea pielii și a buzelor. Puteți afla cu un auto-test:

„Cupiți pielea de pe dosul mâinii între două degete și trageți-o în sus. Dacă are nevoie de mai mult timp să revină la starea inițială, acesta este un semn de deshidratare.”

În plus, mulți oameni suferă de mâncărimi din cauza pielii uscate.

„Pielea poate părea mai palidă, deoarece aportul de oxigen și micronutrienți nu mai este optim”, adaugă ea.

Cearcăne sub ochi

Potrivit lui Ahlemann, „dacă nu bei suficientă apă, sângele devine mai gros, ceea ce tinde să facă vasele mai vizibile. Cearcănele și ridurile crescute ale ochilor pot fi un semn că nu bei suficientă apă”, subliniază ea.

Constipație

Un semn tipic că nu bei suficientă apă este constipația. Când tractul intestinal nu este plin, organismul nu se simte obligat să elimine deșeurile.

„În medicină, vorbim de constipație atunci când vorbim despre scaune solide din cauza lipsei de apă”, explică Ahleman.

„Dar ceea ce mulți oameni nu știu este că și balonarea poate apărea ca efect al lipsei de apă”, susține ea.