Premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre alocațiile pentru copii și creșterea acestora. El a precizat că sunt un instrument corect, dar „nu trebuie să focusăm totul pe alocații”.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că alocațiile pentru copii reprezintă un instrument corect, dar că atenția nu ar trebui să fie concentrată exclusiv pe creșterea acestora. El a subliniat importanța dezvoltării proiectelor pentru creșe, grădinițe și servicii publice after school.
Marcel Ciolacu spune că alocațiile pentru copii trebuie crescute cu inflația
Marcel Ciolacu a menționat că alocațiile pentru copii au fost crescute și că este esențial să se mențină acest ritm, ajustându-le în funcție de inflație. Cu toate acestea, el a subliniat că alocațiile nu ar trebui să fie singurul focus în discuțiile despre sprijinul pentru copii.
„Ştiţi că s-au crescut (alocaţiile). În primul rând, e important că le creştem odată cu inflaţia şi menţinem acest ritm. Din punctul meu de vedere, nu trebuie să focusăm totul pe alocaţii, e un instrument, e un instrument corect, un instrument care se regăseşte şi în alte ţări europene. Noi trebuie să dezvoltăm creşe, grădiniţe, after school-uri. În momentul acela nu mai este această eternă discuţie pentru alocaţii”, a susţinut Ciolacu, întrebat de presă când va urma o nouă creştere a alocaţiilor pentru copii.
De menționat că, alocaţiile de stat pentru copii achitate în luna martie 2024 au depăşit 1,224 miliarde de lei, iar suma medie plătită a fost de 336,5 lei pe beneficiar, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS).
În luna martie a acestui an, au beneficiat de acest ajutor 3.639.314 de copii, cei mai mulţi din Bucureşti (371.632) şi din judeţele Iaşi (200.704), Suceava (137.824), Constanţa (126.804), Bacău (125.047) şi Cluj (124.587).
Cei mai puţini beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Tulcea (33.598), Caraş-Severin (37.515), Covasna (38.144) şi Mehedinţi (38.847)
Suma medie plătită pentru alocațiile de stat a avut cea mai mare valoare în judeţele Botoşani – de 343,13 lei, Caraş-Severin (342,09 lei), Ilfov (340,78 lei) şi Cluj (340,32 lei).
Ciolacu, despre proiectele din PNRR și reforma sistemului de impozitare a muncii
Premierul a evidențiat importanța proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și de la bugetul național, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții și Ministerului Dezvoltării. El a menționat că există deja aproximativ 100 de creșe în construcție, finanțate prin PNRR.
Marcel Ciolacu a discutat și despre reforma sistemului de impozitare a muncii și introducerea deducerilor personale, care ar putea direcționa fonduri către servicii precum creșe și after school-uri. El a subliniat că dezvoltarea acestor servicii, atât publice cât și private, ar putea încuraja întoarcerea românilor din străinătate.
„În momentul în care începem să deducem din partea de impozitare a muncii şi direcţionăm deducerile pentru aceste servicii, se dezvoltă, până la urmă, şi sistemul privat, ceea ce este cât se poate de normal, nu e concurenţial cu sistemul public, este complementar, în momentul acela începem să tragem speranţa că se vor întoarce românii”, a afirmat Marcel Ciolacu.