Starea de urgență aduce modificări importante pentru persoanele care sunt amendate contravențional și trebuie, ca atare, să plătească o amendă.

Concret, starea de urgență suspendă toate termenele de decădere sau previne curgerea lor, pe perioada stării de urgență, dacă acestea nu au început să curgă.

Mai exact, persoanele sancționate contravențional, odată amendate, au două termene foarte importante la dispoziție, conform Ordonanței de urgență nr. 2/2001.

E vorba de un termen de 15 zile, în care contravenienții pot depune plângere împotriva procesului-verbal de contravenție, de la momentul înmânării sau comunicării acestui, și de un alt termen, tot de 15 zile, în care ei pot achita jumătate din minimul amenzii stabilit de actul normativ în care este prevăzută sancțiunea.

Procesele civile, suspendate

Pe perioada stării de urgență aceste două termene vor fi suspendate. Astfel, curgerea termenelor se suspendă pentru perioada 16 martie-14 aprilie, la care se adaugă încă 30 de zile, începând de luni, până în 14 mai.

În context, trebuie precizat și faptul că, pe perioada stării de urgență, au fost suspendate și majoritatea proceselor civile. Deci curgerea celor două termene ar fi în dezavantajul evident al contravenientului.

După expirarea termenului până la care este declarată starea de urgență și revenirea la normalitate, atât termenul până la care se poate depune contestație la procesul verbal, cât termenul privind posibilitatea de a plăti doar jumătate din amendă se îndeplinesc după trecerea celor 15 zile prevăzute de lege.