Asiguratorii nu au voie să impună tarife exagerate la RCA
Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a explicat joi, 9 martie 2023, de ce sunt diferențe atât de mari între companiile de asigurări la polițele RCA din țara noastră. Potrivit spuselor sale, este dreptul fiecărei companiei de asigurare să își stabilească prețurile la care practică diverse produse de asigurare, însă asiguratorii nu au voie să speculeze momentele emoționale pentru a impune tarife exagerate la RCA.
„Este dreptul fiecărei companii de asigurare. Suntem într-o piață liberă, se supune piața tuturor normelor europene. Este dreptul fiecărei companiei de asigurare să-și stabilească prețurile la care practică diverse produse de asigurare, implicit un RCA pe cazul pe care l-ați dat dumneavoastră.
Noi atragem atenția tuturor asiguratorilor să nu speculeze momentele emoționale, să nu impună tarife exagerate la RCA și vă asigur că Autoritatea de Supraveghere Financiară urmărește cu atenție ce se întâmplă în piață și va lua toate măsurile necesare în scopul protejării consumatorilor”, a spus, joi, Daniel Apostol în cadrul emisiunii „Apel matinal” de la Radio România Actualități.
(…) Repet, Autoritatea de Supraveghere Financiară nu este abilită prin lege să intervină pe zona de prețuri. Noi ne uităm la tarifele de referință care sunt calculate de un auditor independent, vin să ne dea o radiografie de stare cu privire la daunalitatea înregistrată, nicidecum cu privire la radiografia de stare, pe prețurile practicate de asiguratori, aici existând din nou, libertatea fiecărei companii în fiecare piață europeană să practice tarifele pe care le consideră”, a adăugat el.
Euroins riscă să intre în faliment?
În cadrul acelei emisiuni, Daniel Apostol a vorbit și despre zvonurile care au apărut în spațiul public, potrivit cărora, după falimentul companiilor Astra și City Insurance, ar urma Euroins, companie de asigurări cu tarife mici.
„Trebuie să înțelegem ce a însemnat un tarif mic, care a speculat libertăți date de legislația europeană. Trebuie să înțelegem că un tarif mic nu a acoperit niciodată nevoia de plată a daunelor și aceste tarife mici au condus la o serie întreagă de neajunsuri pe lanț, la daune neplătite, la un șir întreg de petiții și de plângeri ale consumatorilor. Trebuie să ne gândim la această poliță RCA cu mai multă răspundere, pentru că nu este doar spre cel pe care lovim, este și despre noi.
Dacă nu am fi asigurați, am scoate bani din buzunar ca să plătim daunele pe care le aducem cuiva pe care îl lovim în trafic. Acest RCA ne ajută să nu plătim noi și să plătească asiguratorul, iar valoarea poliției trebuie să fie rezonabilă ca să fie sustenabilă, să poată acoperi daunele care intervin”, a explicat purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).