Ingvar Kamprad ocupa poziţia a opta în clasamentul Bloomberg al miliardarilor, în momentul în care a murit. Fondatorul Ikea a transferat cu zeci de ani în urmă controlul asupra companiei, către o reţea de fundaţii şi holdinguri menite să asigure independenţa şi supravieţuirea pe termen lung a conceputului Ikea.

Prin struc­tu­ra creată în anii ’80 de Kam­prad, fondatorul a dorit să fie sigur că firma sue­deză rămâne în afa­ra controlului di­rect al familiei, moş­te­ni­torii săi rămânând cu o avere mult mai re­dusă deri­vată din Ikano Group, controlat de familie, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.

Grupul operează o colecţie de businessuri din sectorul financiar, imobiliar, incluzând magazinele Ikea din Asia de Sud-Est, şi a raportat active totale de 8 miliarde de euro şi o rată de solvabilitate de „aproape 30%“ în 2016, potrivit website-ului acestuia.

Structura creată de Kamprad a plasat deţinerea majo­rităţilor Ikea către Stichting Ingka Foundation, o entitate olandeză având obiectivul declarat de a „susţine inovaţia“ în design. Mărcile şi conceptul companiei au fost plasate sub controlul Interogo Foundation, cu sediul în Liechtenstein, a cărei subsidiară, Inter Ikea, este francizorul mondial Ikea.

„Fundaţia Interogo este administrată de un consiliu alcătuit din cel puţin doi membri şi un consiliu de supervizare alcătuit în principiu din 7 membri“, scria Anders Bylund, director de comunicare al Interogo, în cadrul unui email din 29 ianuarie. „Membrii familiei Kamprad din consiliile de supervizare au fost şi vor fi întotdeauna minoritari“.

Ikea numără la ora actuală 340 de magazine în toată lumea şi atrage peste 780 milioane de vizitatori anual. Veniturile retailerului de mobile, pentru exerciţiul financiar încheiat la 31 august 2016, se cifrează la 35,1 milioane de euro (39 milioane de dolari).