Ce se întâmplă cu bagajele de mână în România. Toată lumea trebuie să se conformeze

călătorie cu avionul

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce se întâmplă cu bagajele de mână în România. Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL/PPE) a votat în plenul Parlamentului European pentru raportul privind bagajele de mână acceptate de companiile de zbor.

Ce se întâmplă cu bagajele de mână în România. Eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL/PPE) a votat în plenul Parlamentului European pentru raportul privind bagajele de mână acceptate de companiile de zbor.

„Fiind raportor pe acest dosar din partea Comisie pentru Petiții am cerut în mod clar ca toate companiile aeriene să accepte cel puțin o dimensiune standard comună pentru bagajele de mână. Bagajul de mână nu poate face obiectul unui supliment de preț”, a declarat el.

Se dorește armonizarea cerințelor UE privind bagajele de mână

Gheorghe Falcă consideră că „armonizarea la nivelul UE a cerințelor privind dimensiunea, greutatea și tipul bagajelor de mână și de înregistrare pentru toate companiile aeriene care operează în Uniunea Europeană ar spori transparența și protecția consumatorilor pentru toți călătorii aerieni.”

Potrivit acestuia, „prin această măsură standardele de călătorie și protecție pentru pasageri ar fi ridicate, consolidându-le acestora drepturile. Pe de altă parte operatorii aerieni trebuie să își armonizeze condițiile pe o piață liberalizată și să faciliteze experiența de călătorie.”

De asemenea, mai precizează eurodeputatul, „bagajele de mână sunt considerate ca fiind un bun necesar, în condițiile în care îndeplinesc condițiile rezonabile de greutate și dimensiune, și nu pot fi impuse taxe suplimentare pentru acestea. În acest moment companiile din întreaga lume au reglementări diferite în ceea ce privește dimensiunea și greutatea bagajelor de mână pe care pasagerii le pot aduce la bord, ceea ce adesea duce la confuzie, întârzieri, dispute și costuri suplimentare.”

Cerințele privind bagajele de mână variază de la o companie la alta

Miercuri, pe data de 4 octombrie, eurodeputații au adoptat prin vot o armonizarea a reglementărilor cu privire la mărimea bagajului de mână acceptat în cabina avionului. Decizia a fost luată ca urmare a nemulțumirilor unui cetățean german, nemulțumit că aceste reguli variază de la o companie la alta, o rezoluţie adoptată prin ridicarea mâinii şi care are caracter constrângător, notează AFP.

Companiile aeriene aplică politici diferite atunci când vine vorba de bagajele de mână inclusiv în cazul genţilor şi cuştilor de transport al animalelor de talie mică acceptate în cabină. Iar acest lucru cauzează deseori confuzie.

Diferențele pot cauza crea probleme sau antrena costuri, dacă un pasager trebuie să schimbe compania cu care zboară, la o escală sau dintr-un motiv neprevăzut.

Așadar, eurodeputații au cerut o armonizare a reglementărilor cu privire la dimensiunea, greutatea şi tipul bagajelor de mână şi a bagajelor înregistrate de către companiile aeriene care operează în Uniunea Euroepană (UE).

Membrii Parlamentului European (PE) cer Comisiei Europene (CE) să pună în aplicare o hotărâre a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care prevede ca bagajele de mână să nu facă obiectul unui preţ suplimentar.

Aceștia au cerut, totodată, să se atace și alte costuri ascunse, precum cheltuielile legate de atribuirea locurilor în avion.