Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a ţinut să facă o serie de precizări legate de instituţiile bancare din România la care este acţionar şi statul român.
În iunie 2019, banca de stat EximBank anunța public că a încheiat un acord de achiziţie cu National Bank of Greece, pentru o participaţie de 99,28% din Banca Românească. Prin această tranzacție, EximBank şi-ar face intrarea, pentru prima dată, pe segmentul de retail banking din România, devenind o bancă universală. EximBank este o bancă ce se află sub controlul Ministerului Finanțelor şi susţine activitățile de import-export ale companiilor românești, dar nu lucrează cu populația.
Ministrul Florin Cîţu a explicat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că tranzacţia a fost aprobata de către Guvernul PSD, însă el personal nu a luat deocamdată o decizie, iar mai multe detalii le va anunţa în luna ianuarie.
“Am fost întrebat de mai mulţi jurnalişti şi trebuie să fac această precizare.
Tranzacţia a fost aprobată în februarie 2019 de Guvernul PSD. Eu şi Ministerul Finanţelor Publice încă nu am aprobat fuziunea EXIM cu Banca Românească. O să anunţ ce se întâmplă cu această fuziune în ianuarie.”
Care sunt planurile pentru CEC Bank
Florin Cîţu a vorbit şi despre planurile statului român referitoare la CEC Bank. Ministrul liberal spune că se încearcă atragerea BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) şi a IFC (International Finance Corporation, divizia de investiții a Băncii Mondiale) în acţionariatul CEC.
“Deja am anunţat planurile pentru CEC Bank, atragerea BERD şi IFC în acţionariat. În primele zile din 2020 voi anunţa ce urmează pentru EXIM Bank, EXIMAsig şi Fondurile de Garantare şi Contragarantare.”