Karl Nehammer a afirmat într-un comunicat de presă transmis vineri, pe 4 august, că „din ce în ce mai multe persoane sunt îngrijorate că plata cu numerarul ar putea fi restricţionată în Austria”. „Oamenii din Austria au dreptul de a utiliza numerarul”, a adăugat el.
Plata cu numerarul, încă populară în Austria și Germania
Plata cu cardul și cu alte mijloace electronice a devenit din ce în ce mai populară în multe țări europene, însă Austria și țara vecină, Germania, rămân atașate de numerar. Potrivit Guvernului de la Viena, în fiecare an 47 de miliarde de euro sunt retrase de la ATM-urile din Austria, o ţară cu o populaţie de aproximativ 9,1 milioane de locuitori.
Protejarea numerarului împotriva așa-numitelor amenințări a fost solicitarea Partidului Libertății, o formațiune de extremă-dreapta care în ultimele luni, s-a clasat pe primul loc în sondajele de opinie. Următoarele alegeri parlamentare din Austria vor avea loc anul viitor.
Întrebat de agenția de presă APA dacă nu este o măsură populistă să concurezi cu Partidul Libertății pe această temă, conservatorul Karl Nehammer a răspuns că formațiunea de extremă-dreapta „bate toba fără a face practic ceva”.
Nehammer dorește să protejeze numerarul
Biroul cancelarului austriac susține că propunerea lui Nehammer implică „o prevedere constituţională vizând protejarea numerarului ca instrument de plată”, asigurând astfel că oamenii vor putea plăti în continuare cu numerar și garantând o „aprovizionare minimă cu numerar” în cooperare cu Banca Naţională a Austriei.
Karl Nehammer a afirmat că i-a cerut ministrului Finanțelor, Magnus Brunner, să lucreze la o propunere în acest sens. De asemenea, dorește să organizeze o masă rotundă cu ministerele de resort, reprezentanţii industriei financiare şi Banca Naţională în luna septembrie.
„Toată lumea ar trebui să aibă oportunitatea de a decide liber cum şi cu ce vrea să plătească. Asta poate fi cu cardul, prin transfer, poate în viitor cu un euro digital, dar şi cu numerar. Această libertate de a alege trebuie şi va fi păstrată”, a spus cancelarul austriac.
Chiria nu se mai poate plăti numai prin mijloace electronice în Spania
Dacă unele țări europene încă preferă plata cu numerar, în alte state, precum Spania, situația stă exact invers. Legea Locuinței, aprobată recent, prevede că plata chiriei se va face doar prin mijloace electronice, singura excepție fiind atunci când una dintre cele două părți nu are un cont bancar sau mijloace electronice pentru a efectua plata chiriei. În acest caz, proprietarul și chiriașul se înțeleg ca suma reprezentantă în contractul de închiriere să fie dată de mână.
„Plata se va face în locul și prin procedura convenite de părți sau, în lipsă, în numerar și în locuința închiriată”, scrie în acea lege.