Ce s-a întâmplat cu cea mai mare economie din lume. Mohamed El-Erian, consilier economic șef la Allianz, a apelat la X, fostă Twitter, pentru a evidenția un indicator economic semnificativ care arată o încetinire economică.
Economia încetinește mai mult decât anticipează mulți experți
În aprilie, locurile de muncă vacante din SUA au rămas constant la 8,1 milioane, cu o mică modificare a angajărilor (5,6 milioane), potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii.
El-Erian a sugerat că aceste date sunt în concordanță cu observațiile sale anterioare, conform cărora economia încetinește mai mult decât anticipează mulți, inclusiv Rezerva Federală.
Economistul a menționat și datele recente ISM, care au arătat că activitatea fabricilor din SUA în luna mai a fost sub prognoza analișitlot și la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni. El-Erian a subliniat că aceste cifre sunt în concordanță cu alte semne ale unei economii care își pierde impulsul într-un ritm mai rapid decât se așteaptă majoritatea.
În plus, există o disparitate între așteptările pieței pentru acțiunile politicii Fed și condițiile economice reale, scrie Benzinga.
El-Erian susține că randamentele mai scăzute și scăderea prețului petrolului au făcut parte din reacțiile piețelor la îngrijorările legate de economia SUA, pe care a numit-o „motorul creșterii globale”.
În opinia sa, economia Americii ar putea încetini mai mult decât se aștepta.
Locurile de muncă vacante din SUA au rămas constant la 8,1 milioane
În aprilie, locurile de muncă vacante din SUA au rămas constant la 8,1 milioane, cu o mică modificare a angajărilor (5,6 milioane), potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii.
Au existat 3,5 milioane de renunțări la job-uri, ceea ce reflectă neîncrederea lucrătorilor, în timp ce disponibilizările și concedierile au fost stabile, la 1,5 milioane.
Raportul a remarcat schimbări în locurile de muncă deschise și în diferite industrii.
Datele economice slabe au condus la o reevaluare a așteptărilor Fed privind reducerea ratelor
Comentariile lui El-Erian vin într-un moment în care piața obligațiunilor se redresează, determinată de îngrijorările legate de o potențială recesiune și de pariul pe o reducere a ratei dobânzii, cel mai probabil în luna septembrie. Datele economice slabe au condus la o reevaluare a așteptărilor Rezervei Federale privind reducerea ratelor.
Observațiile lui El-Erian contrazic opiniile unor oficiali ai Rezervei Federale. De exemplu, Neel Kashkari, președintele Rezervei Federale din Minneapolis, a spus că nu ar trebui să se facă nicio rdeucere a a ratei dobânzii până când nu vor exista date mai convingătoare care să o susțină, pe fondul incertitudinii inflației.
Rezerva Federală din SUA și-a menținut, luna trecută, punctul de vedere privind ratele dobânzilor, hotărând, din nou să nu reducă dobânzile, deoarece continuă o luptă cu inflația care a devenit mai dificilă în ultima vreme.
Într-o mișcare așteptată, banca centrală a SUA și-a menținut rata de referință a împrumuturilor pe termen scurt într-un interval țintă între 5,25%-5,50%.
Rata fondurilor federale este la acel nivel din iulie 2023, când Fed a crescut-o ultima dată și a dus intervalul la cel mai înalt nivel din mai mult de două decenii.