Rețelele sociale sunt pline de mesaje care sugerează și alte presupuse binefaceri ale consumului de apă, cum ar fi spălarea sistemului de „toxine”. Dar ce se întâmplă în organism dacă bem prea multă?
Experții consultați de Eatingwell dezvăluie efectele secundare, simptomele și riscurile suprahidratării. Dacă nu știați, există riscul intoxicației cu apă, care perturbă funcționarea normală a celulelor, ducând la umflături și tot felul de complicații.
Când apare intoxicația cu apă
Intoxicația cu apă este o afecțiune care apare atunci când consumați o cantitate excesivă într-o perioadă scurtă, depășind capacitatea rinichilor de a elimina apa. Inundarea sistemului cu apă, dincolo de ceea ce rinichii pot excreta, diluează electroliții din sânge, în special sodiul.
Acest dezechilibru perturbă funcționarea normală a celulelor, ducând la umflături și potențiale complicații.
„Hiponatremia este o condiţie ce rezultă din nivelurile anormal de scăzute ale sodiului din sânge. Sodiul este un electrolit şi ajută la reglarea cantităţii de apă care există ăn celule şi în jurul lor. Sodiul este un electrolit important care ajută la reglarea echilibrului de apă și a funcției nervilor și mușchilor din organism. Intoxicația cu apă este rară și apare atunci când cineva bea mai mult de un litru de apă pe oră, timp de câteva ore, fără a înlocui electroliții pierduți”, avertizează medicul generalist Semiya Aziz, din Marea Britanie.
Ce înseamnă prea multă apă?
Un studiu din 2021 din BMJ Open sugerează că, în medie, consumul a 5,3 litri de apă într-un interval de patru ore poate duce la intoxicație cu apă. Acest lucru poate fi diferit, în funcție de organism.
În timp ce cantitatea de apă necesară fiecărei persoane poate varia în funcție de factori precum vârstă, sex, nivelul de activitate și climă, există un ghid general pentru cantitatea de apă pe care oamenii trebuie să o consume în fiecare zi pentru a supraviețui.
Corpul uman este alcătuit din aproximativ 60% apă, așa că menținerea unui echilibru sănătos al fluidelor corporale este esențială. Apa este componenta principală a sângelui, oferind organismului oxigen și nutrienți vitali. Dacă nu primim suficiente lichide, sângele se îngroașă, ducând la creșterea tensiunii arteriale.
Simptome ale consumului excesiv
Consumul excesiv sau intoxicația poate duce la diferite simptome, ca urmare a dezechilibrului electrolitic. Semnele inițiale pot include somnolență, slăbiciune musculară sau crampe, creșterea tensiunii arteriale și vedere dublă.
Simptomele pot deveni mai severe pe măsură ce starea progresează. Iată cele mai cunoscute simptome ale intoxicației cu apă:
- Oboseală;
- Confuzie;
- Dureri de cap;
- Somnolenţă;
- Vedere dublă;
- Scăderea urinării;
- Greață și vărsături;
- Creșterea tensiunii arteriale;
- Slăbiciune musculară sau crampe.
Incapacitatea de a identifica stimulii senzoriali
Dieteticianul Trista Brest spune că un consum excesiv de apă provoacă o diluare a nivelului de sodiu în sânge, ducând la simptome precum greață, dureri de cap, confuzie, convulsii și, în cazuri extreme, comă sau moarte. Umflarea celulelor, în special din creier, din cauza concentrației scăzute de sodiu poate duce la creșterea presiunii intracraniene, care se poate manifesta prin simptome precum disconfort ușor și până la probleme neurologice severe.”