Ce se întâmplă cu facturile de la 1 iulie? Petrom dezvăluie cum va evolua prețul gazelor

Eliminarea de la 1 iulie a pieței reglementate pentru gazele naturale se va vedea în facturile populației, sunt de părere specialiștii. Iar conducerea companiei Petrom a precizat exact ce sa va întâmpla cu aceste facturi, într-o discuție cu analiștii de profil.

Oficialii Petrom, al doilea producător de gaze naturale al țării, anticipează o reducere a prețului gazelor în România, începând cu data de 1 iulie.

Astfel, Petrom a publicat pe site-ul propriu transcrierea conferinței pe care conducerea companiei a avut-o recent cu analiștii, în urma publucării rezultatelor financiare aferente anului 2019.

Din discuții reiese faptul că, în acest an, diferența dintre prețul gazelor de pe piața românească și cel de la hub-ul din Austria se va diminua.

Cum prețul de hub este semnificativ mai mic decât cel de la noi, ne putem aștepta la o ieftinire a gazelor tranzacționate pe piața locală, cu efect direct în factura populației, care nu va mai plăti prețuri reglementate de stat de la 1 iulie, ci prețul de piață, anunță economica.net.

Tranzacții pe piețele reglementate

”Referitor la prețul gazelor naturale, cred că, dacă ne uităm la motivele pentru care a existat o diferență în 2019, dacă facem o comparație între prețurile gazelor CEGH (Central European Gas Hub – n.red.) și cele din România, în primul rând trebuie să fim atenți când comparăm cu o platformă de tip hub.

Adică lichiditatea hub-ului românesc este foarte mică. Și trebuie să ținem cont de faptul că s-au efectuat o mulțime de tranzacții, în special pe piețele reglementate, în afara acestei platforme.

Dar motivul principal a fost declinul producției noastre; am avut și o obligație de înmagazinare semnificativ mai mare, iar un jucător pe piață a fost îngrijorat de riscul din România.

Situație riscantă pentru România

România s-ar fi aflat într-o reală situație riscantă daca aprovizionarea cu gaze din Rusia către Ucraina s-ar fi întrerupt și, comparativ cu alte țări, noi ne aflăm într-o poziție riscantă. Astfel, unii jucători au crescut înmagazinarea și din acest motiv.

Și lipsa interconectării dintre cea mai apropiată piață, CEGH, piața austriacă, și România. Ceea ce explică în cea mai mare parte diferența pe care o observați la prețul gazelor”, a spus Franck Neel, membru Directorat responsabil pentru Downstream Gas, conform sursei citate.

”Dacă ne uităm la 2020, aveți dreptate. Estimăm o potențială reducere în mai mare măsură a acestei diferențe deoarece, în primul rând, s-a îmbunătățit interconectarea; vedem o mai bună interconectare între România și cea mai apropiată piață.

Iarna a fost foarte blândă, astfel că vom avea cantități destul de mari de gaze naturale în depozite, ceea ce, cu siguranță, va influența prețurile din vară. Nu ne așteptăm însă și la o creștere a cererii. Deci, estimăm o reducere a diferenței în acest segment de activitate”, a adăugat reprezentantul companiei.