Ce se întâmplă cu frigiderele? UE vrea să dea interzis

frigidere

SURSA FOTO: Dreamstime

Uniunea Europeană vrea să schimbe legea în ceea ce privește frigiderele. UE vine cu o nouă directivă care îi va afecta și pe români. Vrea să dea interzis!

UE va interzice anumite tipuri de frigidere

De fapt, UE vrea să interzică anumite tipuri de agenți frigorifici. Mai precis, Uniunea a convenit ca gazele fluorurate (freoni) să fie interzise din 2027. Acestea (HCFC sau hidro-fluoro-carbonul) sunt folosite ca materiale de răcire. Ele vor fi interzise în pompele de căldură, sistemele de aer condiționat și frigidere. Totodată, măsura va viza și alte echipamente similare.

Drept urmare, în anii următori vom vedea cum anumiți agenți frigorifici vor ieși de pe piață până în 2027. Obiectivul final al strategiei Comisiei Europene este interzicerea totală a acestui tip de gaze. Procesul trebuie finalizat până în 2050. Eliminarea lor are ca scop reducerea impactului asupra mediului și combaterea schimbărilor climatice.

Gazele fluorurate sunt un produs al activității umane. Ele sunt responsabile pentru aproximativ 2,5% din emisiile totale de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene.

Aceste gaze sunt extrem de nocive pentru mediu, fiind de aproximativ 25.000 de ori mai puternice în ceea ce privește efectul de încălzire globală decât dioxidul de carbon (CO2).

Prin renunțarea la utilizarea acestor gaze, UE urmărește să contribuie la reducerea impactului schimbărilor climatice și la atingerea obiectivelor sale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Se dorește eliminarea gazelor fluorurate cu efect de seră (GWP) de peste 150

Normele UE proaspăt adoptate prevăd eliminarea treptată a acestor gaze, cu efect de seră (GWP) de peste 150.

O altă etapă va fi atinsă în 2035. Din acest an, Uniunea Europeană va interzice complet utilizarea agenților frigorifici nenaturali în pompele de căldură și sistemele de aer condiționat, indiferent de valoarea GWP (potențial de încălzire globală) a acestor agenți.

Deputatul Bas Eickhout a subliniat importanța noului regulament. El a menționat că acesta este crucial nu doar pentru că gazele fluorurate sunt foarte dăunătoare pentru climă, dar și pentru că oferă companiilor claritate și direcție în ceea ce privește viitoarele lor activități în domeniul gazelor de acest tip.

Astfel, regulamentul contribuie la promovarea unei tranziții către alternative mai ecologice și la reducerea impactului asupra mediului în ceea ce privește refrigerarea și climatizarea.

„Companiile europene sunt deja pionierii în dezvoltarea de alternative ecologice la gazele fluorurate. Deci, această lege va fi bună atât pentru economia europeană, cât și pentru climă”, a mai spus Bas Eickhout.

Prin aceste măsuri se dorește prevenirea emisiilor suplimentare de aproape 500 de milioane de tone de gaze cu efect de seră până în anul 2050.