Producţia internă în România este de aproximativ 28 milioane mc/zi, iar stocul de gaze naturale înmagazinate în depozitele subterane este de aproximativ 2.360 mil. mc, cu 1.364 mil. mc mai mult decât în perioada similară a anului trecut, potrivit ministerului.
Totodată, capacitatea de extracţie zilnică este cuprinsă între 25 – 28 mil. mc pentru perioada ianuarie-februarie 2020, superioară capacităţii zilnice de extracţie avută la dispoziţie în iarna trecută, de 20 mil. mc/zi. “Actualul Guvern este mai bine pregătit decât precedentul pentru a gestiona perioada de iarnă. Avem mai multe rezerve de gaze, avem capacităţi superioare de extracţie, deşi putem şi trebuie să investim mai mult în extracţia din depozite.
Solicit periodic informări şi date referitoare la situaţia importurilor de gaze şi pot să spun că pe relaţia cu Ungaria se importă aproximativ 5 – 5,5 mil. mc/zi, atât cât este necesar, iar pe relaţia cu Bulgaria la interconectarea de la Ruse nu se importă gaze, ci se exportă aproximativ 0,1 mil mc/zi, iar la interconectarea Negru Vodă-Kardam se importă cât este necesar, adică aproximativ 0,1 mil mc/zi”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, citat de News.ro.
În ceea ce priveşte relaţia cu Ucraina, în acest moment, la punctul de interneconectare Isaccea – Orlovka se importă cam 5,5 mil mc/zi, potrivit ministrului. ”Din informările primite de la Transgaz, pot să anunţ că SNTGN Transgaz pune la dispoziţie pe toate punctele de interconectare o capacitate fermă de 44,2 mil mc/zi, care este mai mult decât suficientă pentru necesarul maxim de import în cazul unor temperaturi foarte scăzute: 20 mil. mc/zi. În acest moment, importurile de gaze în România se ridică la aproximativ 10,8 mil mc/zi. Monitorizez zilnic situaţia şi nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte asigurarea cu gaze pentru această perioadă”, a mai spus ministrul.