Inflatia din zona euro a ajuns la aproape 4%, anunta Eurostat. Valoarea este putin mai mare decat prognoza de 3,9% data de analistii europeni. In luna precedenta, inflatia era de 3,7%, nivel la care Banca Centrala Europeana se aratase ingrijorata, deoarece a fost cea mai mare valoare inregistrata de la inceputul analizelor, in 1996, chiar inainte de lansarea pe piata a monedei unice. In aprilie, cuantumul a fost de 3,3%. Atentie asupra acestei valori, deoarece tot cu 3,3% a crescut valoarea medie a fortei de munca in zona, aceasta fiind cea mai rapida rata de crestere din 2003.
Motivele pentru care s-a ajuns la astfel de cote este reprezentat in primul rand de preturile la petrol in general – destul de galopante in ultima perioada – si de preturile la mancare in particular.Trebuie observate si protestele agricultorilor si pescarilor din zona euro din ultima perioada. De altfel, pretul petrolului a impins in sus ratele inflatiei din Germania, Franta si Spania. De la inceputul anului pana acum, economia europeana a avut un avans destul de timid. Cu toate acestea, Banca Centrala Europeana este decisa sa majoreze joi rata dobanzii. Varianta de lucru cea mai probabila este un plus de 0,25%.
O dobanda de 4,25% ar fi un semnal pe care BCE il da pietei in ceea ce priveste capacitatea si hotararea de a tine inflatia sub control. Mai ales ca obiectivul este destul de ambitios: mai scazuta decat acum, dar cat se poate de aproape de 2%. Semnalul tarilor participante este in prezent descurajant. Cea mai mare rata a fost in Slovenia (de 6,2%), iar sapte tari au anuntat depasiri ale pragului (devenit deja psihologic) de 4%: Belgia, Cipru, Finlanda, Grecia, Luxemburg, Malta si Spania. Speranta Euroland a ramas Olanda, cu cea mai scazuta rata, de 2,1%.