Coaliţia de guvernare vrea să dea demnitarilor banii pensionarilor şi refuză ajustarea pensiilor cu inflaţia din 2022, a afirmat, miercuri, europarlamentarul din grupul Renew Europe, Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER.

Formațiunea susține indexarea cu 15% a pensiilor

El a subliniat că REPER susţine indexarea imediată a pensiilor cu 15% pentru a nu pierde din valoarea reală a acestora chiar înainte de o iarnă grea.

„PSD-PNL-UDMR îşi bat joc de pensionari luându-le banii necesari pentru a face faţă scumpirilor şi încearcă să îi dea propriilor demnitari prin creşteri salariale. Guvernul taie din valoarea reală a pensiilor, înainte de o iarnă foarte grea, lăsând oamenii să se descurce singuri, fără niciun suport real din partea guvernanţilor. Guvernul refuză să indexeze pensiile cu inflaţia din 2022. Motivaţia potrivit căreia media inflaţiei pe 2022 nu este oficială înainte de sfârşitul anului este cel puţin ridicolă”, a declarat Pîslaru, potrivit unui comunicat de presă al REPER.

Europarlamentarul a adăugat că REPER consideră că protecţia minimală şi automată a veniturilor celor aflaţi în vulnerabilitate este un principiu minim de echitate socială pentru a permite accesul la o viaţă independentă şi a nu rămâne captivi ai populismului politic.

„Ce doresc să facă actualii guvernanţi este ca banii pentru pensionari să fie folosiţi pentru creşterea salariilor demnitarilor, iar asta este, de fapt, nesimţire şi batjocură”, a încheiat el.

Dragoş Pîslaru, despre directiva UE privind salarii minime adecvate

Amintim că, Dragoş Pîslaru a vorbit anterior despre Directiva UE privind salarii minime adecvate. Acesta se așteaptă să fie transpusă în 2024, pentru că, aşa cum se prezintă acum legislaţia, oamenilor li se cultivă senzaţia că majorările de salariu ţin doar de generozitatea guvernului.

„Analizele socio-economice arată că există spre două milioane de lucrători pe salariul minim şi asta înseamnă că problema legată de ‘in work poverty’, respectiv oamenii care au o activitate dar sunt săraci, este foarte reală în România şi este o problemă care acoperă un număr mare de salariaţi şi de gospodării”, a spus Pâslaru.

Eurodeputatul din grupul Renew Europe recunoaşte însă că forurile europene nu pot obliga România să ajungă la un anumit nivel al salariului minim, care este în prezent de 2.550 de lei, iar acest lucru nici nu este normal „peste noapte”.