Culiţă Târâţă a murit în urmă cu 2 zile, la vârsta de 62 de ani. În ultima perioadă, starea de sănătate a omul de afaceri era vizibil afectată de boală şi de chimioterapia pe care o făcea la clinica AKH din Viena, Austria. Omul de afaceri, de profesie inginer agronomic, a lăsat moştenire fiilor săi afaceri în agricultură, zootehnie şi mobilă care valoarează 60-62 de milioane de euro, potrivit ediţiei din 2014 a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români, mult mai puţin decât în 2013 când averea acestuia era estimată la 128-130 de milioane de euro.

La începtul verii omul de afaceri declara pentru Capital că predase ştafeta copiilor săi de 8 ani. „Ei se ocupă acum de tot, eu nu mă mai implic. Mihai, 28 de ani, administrează firma Agricost din Neamţ. George, 32 de ani, se ocupă de prelucrarea lemnului, iar Culiţă, 31 de ani, face agricultură pe Insula Mare a Brăilei“, ne-a spus Tărâţă. Potrivit omului de afaceri, fiii săi i-au preluat în totalitate afacerile, şi chiar au reuşit să facă şi câteva investiţii: 25 de milioane de euro în Agricost, şi 12 milioane de euro într-un laborator genetic. Investiţii au făcut şi la complexurile de porci, unde au beneficiat şi de 1,6 milioane euro din fonduri europene.

În 2013, cei trei copii ai omului de afaceri administrau 10.000 de hectare în judeţul Neamţ și 60.000 de hectare concesionate în Insula Mare a Brăilei. Aceştia mai deţineau, anul trecut, 20.000 de capete de berbecuţi, 35.000 de porci şi 2.500 de bovine.

Însă la începutul lunii iunie, TCE 3 Brazi a depus la Tribunalul Neamţ cererea de intrare in insolvenţă, potrivit portalului oficial al Instanţelor de Judecată. În luna septembrie firma a intrat în faliment, deşi, firma a avut în ultimii şase ani un profit de 50 de milioane de euro, dar şi datorii de 30 de milioane de euro.

Dar cu toate că afacerile le-a lăsat în mod oficilial copiilor, Culiţă Tărâţă nu renunţase la agricultură şi întotdeauna ştia totul despre evoluţia recoltelor pe care le deţinea.

Pe lângă afacerile sale, Culită Tărâţă mai era şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.Tărâţă a fost deputat PSD în două mandate, între anii 2000 – 2004 şi 2008 – 2012. În anul 2011 a demisionat din PSD şi a devenit fondator şi vicepreşedinte al UNPR. În anul 2012, Culiţă Tărâţă a candidat şi a câştigat preşedinţia Consiliului Judeţean Neamţ în cadrul unei alianţe UNPR cu PDL şi PNŢCD, potrivit Agerpres.

Familia Tărâţă se află pe locul 87 în Top 300 Cei mai bogaţi români din acest an. Mai multe detalii despre averea familiei omului de afaceri puteti descoperi în Top 300, ce poate fi achiziţionat de la chioşcuri în această lună.