Ce se întâmplă dacă mâncăm zilnic ouă?
Ce se întâmplă în organismul nostru dacă mâncăm zilnic ouă? Conform unei analize din 2018 a studiilor publicate în revista Colesterol, ouăle sunt o sursă bună de nutrienți esențiali care adesea lipsesc din dieta occidentală, inclusiv zinc și vitaminele A, D și E.
Adăugați tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, acid folic , vitamina B12 și vitamina K și aproape toate vitaminele sunt prezente în acest aliment. În plus, pe lângă zinc, ouăle conțin calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu și sodiu.
Gălbenușul de ou este o sursă bună de antioxidanți
Proteina din ou este de înaltă calitate și poate ajuta la pierderea în greutate, oferind o senzație de sațietate mai mare decât alte proteine. Studiile au arătat că oamenii au tendința să mănânce mai puțin după ce au mâncat ouă la micul dejun.
Gălbenușul de ou este o sursă bună de antioxidanți și pigmenți numiți carotenoizi (luteină și zeaxantina), asociați cu un risc mai scăzut de degenerescență maculară legată de vârstă, cataractă, cancer și boli cardiovasculare. Iată de ce oul nu ar trebui să lipsească din alimentație, conform Healthdigest.
Reduce riscul de boli cardiovasculare
Contrar a ceea ce se știa până acum, cercetările au arătat că hulitul colesterol din ouă nu este dăunător sănătății. De asemenea, inhibă producția proprie de colesterol a organismului. În plus, ouăle conțin acizi omega-3, care reduc nivelul de trigliceride, reducând riscul de boli cardiovasculare.
Colina din ouă este necesară pentru diferite procese fiziologice
Fosfolipidele, care asigură comunicarea normală a celulelor creierului, constau din colină. Acesta este un nutrient esențial necesar pentru diferitele procese fiziologice, de la menținerea unei structuri celulare adecvate, la susținerea funcției sistemului nervos. Mâncând două ouă pe zi, corpul primește suficientă colină.
Deficitul de colină duce la scăderea memoriei. De asemenea, femeile aflate la postmenopauză au o cerere mai mare de colină, deoarece nivelul lor scăzut de estrogen poate duce la dezvoltarea leziunilor hepatice și musculare.
O vedere mai bună datorită luteinei
Cercetările au arătat că ouăle sunt bogate în luteină. Această substanță este responsabilă pentru o vedere clară. Deficiența sa favorizează modificări distructive ale țesuturilor oculare, iar vederea se deteriorează ireversibil.
Complexul de vitamine B protejează pielea, părul și ficatul
Dacă o persoană are de ales între a lua o lingură de ulei de pește sau a mânca un ou fiert, cu siguranță va prefera varianta din urmă. Mai ales dacă află că conținutul de vitamina D este același.
Mai mult, oamenii de știință au găsit o modalitate de a crește cantitatea de vitamina D din ouă prin hrănirea găinilor cu suplimente speciale. Vitamina D ajută la absorbția mai bună a calciului, întărind oasele și dinții.
Biotina, vitamina B12 și proteinele digerabile contribuie la întărirea părului și a pielii. Fosfolipidele conținute în ouă favorizează astfel eliminarea toxinelor din ficat.
Ne poate ajuta să slăbim
Oamenii de știință americani au ajuns la concluzia că, prin combinarea unei diete sărace în calorii cu consumul de ouă la micul dejun, putem slăbi de două ori mai repede. Un astfel de mic dejun este sățios și ne permite să scădem cantitatea de alimente consumată într-o zi.