Astăzi, un duș cu apă rece ca gheața poate fi inconfortabil, dar poate fi și revigorant. Acest lucru se datorează faptului că apa, care este mai rece decât temperatura naturală a corpului, face organismul să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura optimă, potrivit Cnet.

Conform unor cercetări în acest domeniu, un duș rece, de două-trei ori pe săptămână, poate contribui la accelerarea metabolismului. Apa rece poate uniformiza anumite niveluri hormonale și ajută la vindecarea sistemului gastro-intestinal.

Apa rece a fost folosită pentru prima dată la începutul secolului al XIX-lea, când medicii o recomanda în închisori pentru „calmarea” deținuților. Treptat, dușul rece nu a mai fost un instrument de teroare, ci unul extrem de plăcut pentru organism și dura aproximativ cinci minut.

Rezistență mai mare în fața bolii

Un studiu amplu din Olanda a constatat că persoanele care fac constant un duș rece au mai puține șanse să se îmbolnăvească, decât cele care nu au acest obicei. Un grup de peste 3.000 de persoane a fost împărțit în patru subgrupuri și li s-a cerut să facă zilnic un duș cald. Dar unui subgrup i s-a cerut să termine  dușul cu 30 de secunde de apă rece, altuia cu 60 de secunde de apă rece, iar altuia cu 90 de secunde de apă rece. Participanții au fost rugați să urmeze acest protocol timp de o lună.

La sfârșit s-a descoperit că grupurile care au folosit cel mai mult apă rece aveau cu 29% mai puține cazuri de boală auto-raportate. Motivul pentru care o explozie de apă rece ar putea împiedica oamenii să se îmbolnăvească nu este clar, dar există cercetări care sugerează că pot exista legături cu o mai mare creștere a imunității.

În același timp, se pare că apa rece poate să activeze sistemul nervos simpatic, adică partea sistemului nervos care guvernează reacția de luptă sau fugă (o reacție fiziologică automată la un eveniment perceput ca fiind periculos, stresant sau înspăimântător). Când acest lucru este activat, cum ar fi în timpul unui duș rece, obținem o creștere a hormonului noradrenalină. Aceasta este cauza cea mai probabilă a creșterii ritmului cardiac, legată de îmbunătățirea sănătății.

Poate juta și la pierderea în greutate

Există, de asemenea, unele dovezi că un duș rece poate ajuta la slăbit. Un alt studiu realizat în Franța a constatat că  acest obicei a crescut metabolismul cu 350%.  Iar un metabolism mai mare echivalează cu mai multe calorii arse.

Îmbunătățește și sănătatea mintală

În afară de beneficiile fizice, dușurile reci ar putea avea și beneficii pentru sănătatea mintală. Un studiu al Universității Virginia a demonstrat că dușurile reci au un efect de stimulare a „punctului albastru” din creier. De asemenea, contribuie la ameliorarea simptomelor depresiei.

Deoarece un flux brusc de apă rece șochează corpul, poate fi periculos pentru persoanele cu boli de inimă, putînd provoca un atac de cord sau probleme ale ritmului cardiac.