Prunele sunt foarte bune mai ales pentru femeile aflate la menopauză. Aceasta este concluzia unor cercetări recente, care arată cât de benefic este consumul de prune pentru sănătatea oaselor.

Cercetătorii de la Universitatea Penn State sugerează că femeile aflate la menopauză ar trebui să ia în considerare să mănânce mai multe prune pe zi. Studiul lor a constatat că prunele pot ajuta la prevenirea sau întârzierea pierderii densității osoase la femeile care au intrat la menopauză, scrie Jerusalem Post.

Autorii studiului publicat în revista ”Advances in Nutrition” susțin că prunele pot reduce inflamația și deteriorarea oxidativă, ambele contribuind la pierderea osoasă. „La femeile aflate în postmenopauză, nivelurile mai scăzute de estrogen pot declanșa o creștere a stresului oxidativ și a inflamației, crescând riscul de slăbire a oaselor”, afirmă dr. Connie Rogers, profesor de științe nutriționale și fiziolog, conducătorul studiului.

Osteoporoza, o afecțiune a oaselor, care devin fragile după o anumită vârstă, este destul de comună la femeile de peste 50 de ani. Estimările arată că aproximativ 200 de milioane de femei din întreaga lume au osteoporoză, afecțiunea provocând aproape 9.000.000 de fracturi osoase anual.

Numeroase medicamente pentru osteoporoză sunt acum disponibile, dar cercetătorii cred că tot mai multe femei caută modalități holistice de a trata sau de a evita complet această afecțiune, în special prin dietă.

Prunele conțin nutrienți esențiali care combat inflamația și stresul oxidativ

Corpul uman lucrează pentru a-și menține sănătatea oaselor printr-un proces continuu, care formează în mod constant noi celule osoase, în timp ce îndepărtează celulele osoase vechi.

Cu toate acestea, începând cu vârsta de 40 de ani, descompunerea celulelor osoase vechi începe să depășească producția de celule osoase noi. Acest dezechilibru este cauzat de diverși factori, inclusiv de inflamație și stres oxidativ.

Prunele sunt bogate în minerale, fibre alimentare, vitamina K și compuși fenolici și toate aceste beneficii nutriționale pot ajuta la combaterea efectelor dăunătoare ale inflamației și stresului oxidativ.

Zece prune pe zi pot întări oasele

Echipa a analizat datele din 16 studii preclinice efectuate pe rozătoare. Iar rezultatele au fost aproape aceleași. Consumul de prune a adus două beneficii majore: mai puțin stres oxidativ/inflamație și oase mai puternice.

Conform studiilor clinice, consumul de aproximativ zece prune (100 de grame) pe zi, timp de un an, a îmbunătățit densitatea minerală osoasă din antebrațe și din coloana vertebrală.

Prunele provoacă modificări sănătoase în microbiomul intestinal și reduc inflamația

De asemenea, un consum între 50 și 100 de gr de prune pe zi, timp de șase luni, a prevenit pierderea densității osoase și a scăzut semnificativ nivelurile de inflamație.

Echipa de cercetare presupune că prunele provoacă modificări sănătoase în microbiomul intestinal și, ulterior, reduc inflamația la nivelul colonului. Astfel de evoluții reduc probabil nivelurile de citokine proinflamatorii, precum și markerii de deteriorare oxidativă.