Un studiu recent publicat în revista Neurology introduce un nou beneficiu pe listă: potrivit cercetătorilor, există o legătură între consumul de pește și un risc scăzut de boală cerebrovasculară.
„Rezultatele sunt incitante, deoarece arată că ceva atât de simplu, precum două sau mai multe porții de pește consumate în fiecare săptămână, este asociat cu mai puține leziuni cerebrale și alte leziuni cerebrale vasculare, cu mult înainte de apariția semnelor evidente de demență”, spune autorul principal al studiului, Dr. Cecilia Samieri.
Analiza a inclus 1.623 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani
Analiza cercetătorilor a inclus 1.623 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Participanții au fost excluși din studiu dacă aveau un diagnostic de demență, un istoric de AVC sau au fost internați cu boli cardiovasculare. Cercetătorii au folosit scanări RMN ale creierului pentru a evalua amploarea leziunilor cerebrovasculare.
De asemenea, au analizat RMN-uri pentru infarct. Fiecare dintre acești factori poate prezice amploarea declinului cognitiv legat de boala cerebrovasculară, scrie Yahoo.com.
Participanții au fost evaluați apoi, pe baza unui chestionar, asupra aportului de produse alimentare, inclusiv carne, pește, fructe, legume.
Ce au descoperit autorii cercetării
Cercetătorii au observat o legătură între o frecvență mai mare a consumului de pește și niveluri mai scăzute ale riscului unor boli vasculare. Ei au descoperit că participanții care au consumat pește de două sau mai multe ori pe săptămână au avut niveluri mai scăzute de markeri ai bolii cerebrovasculare, decât cei care au consumat pește mai rar. Această legătură a fost mai frecventă la participanții cu vârsta cuprinsă între 65 și 69 de ani, dar consumul de pește nu pare să fi avut un impact asupra persoanelor cu vârsta peste 75 de ani.
Impactul consumului de pește asupra creierului este extrem de important dacă se ține cont că boala vasculară a creierului, o afecțiune care afectează vasele de sânge și circulația sângelui în creier, este a doua cauză de deces în lume, explică autorul studiului.