Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în 2025

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în 2025. Unele decizii de recalculare a pensiilor nu au ajuns încă la pensionari, întârzierea fiind astfel de patru luni. În plus, există critici legate de blocarea dosarelor noi de pensii, iar procesul de întocmire a noilor decizii de pensionare pentru luna septembrie abia a început. Un alt reproș se referă la faptul că sistemul informatic de pensii funcționează doar parțial. În final, există nemulțumiri și în legătură cu formula utilizată pentru recalculare, scrie gandul.ro 

Totodată, se anticipează că vor apărea sincope semnificative în ceea ce privește plata pensiilor, în special pentru noile dosare. De asemenea, există riscul unor întârzieri la „mica recalculare” din cauza funcționării defectuoase a software-ului. În plus, România ar putea să nu aibă un buget definitivat pentru anul 2025, având în vedere că noul Guvern nu va prelua încă atribuțiile, ceea ce va însemna că pensiile și indexările vor trebui plătite din fondul de rezervă.

Totodată, se menține conducerea a două instituții importante: Daniel Baciu și Simona Bucura-Oprescu vor rămâne la cârma Casei Naționale de Pensii și a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Aceste instituții au avut un rol esențial în modificarea și implementarea noii Legi a pensiilor.

pensii, pensie, pensia, pensionari, pensionar
SURSA FOTO: Dreamstime

Mulți români nu au primit majorări la pensie

Veniturile pensionarilor au avut de suferit în mai multe rânduri, deoarece mulți dintre aceștia nu au primit majorări la pensie. Mai mult, persoanele care au depus dosarele după data de 1 septembrie nu au fost înregistrate nici acum, la trei luni distanță, din cauza defecțiunilor sistemului informatic. Este posibil ca aceste decalaje să persiste pentru o perioadă mai lungă.

De asemenea, au existat dificultăți și în procesul de emitere a noilor decizii de recalculare a pensiilor, tot din cauza problemelor tehnice ale sistemului informatic. În acest context, reprezentanții Casei Naționale de Pensii au transmis un răspuns oficial referitor la firmele care ar fi trebuit să se ocupe de gestionarea și actualizarea acestui sistem.

„În baza Acordului Cadru încheiat între Casa Națională de Pensii Publice și Asocierea Arobs Systems și Wing Leading Edge, Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Contractul subsecvent, având ca obiect prestarea de “ Servicii de asistenţă tehnică, mentenanţă corectivă și evolutivă pentru sistemul informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice”, respectiv: „3.3. Implementarea altor modificări legislative sau cerințe specifice de modificare –

Implementarea prevederilor Legii nr.360/29.11.2023 privind sistemul public de pensii-ETAPA I.”

Casa Națională de Pensii a admis că mai sunt încă aspecte de rezolvat înainte ca acest sistem să devină complet funcțional.

„Contractul a prevăzut mai multe etape de realizare a soluțiilor informatice, în conformitate cu stadiul de aplicare a Legii nr.360/2023, ultima etapă fiind în octombrie 2024.

În prezent, se efectuează activitățile specifice de implementare a tuturor funcționalităților aplicațiilor informatice.

Totodată, precizăm că în procesul complex de implementare a noului cadru legislativ, care presupune atât inscrierile noi la pensii, cât și recalculările prevăzute de Legea nr.360/2023, softul necesar este asigurat de același consorțiu (cel indicat mai sus n.red.)”, a arătat CNPP pentru Newsweek România.