România va trebui să plătească zeci de miliarde doar pentru dobânzi

Kelemen Hunor a subliniat că salariile și pensiile reprezintă o prioritate, însă în lunile următoare România va fi nevoită să plătească zeci de miliarde doar pentru dobânzi. În acest context, a afirmat că Ministerul de Finanțe trebuie să fie extrem de atent în calcularea fiecărui pas financiar.

„Salariile şi pensiile sunt pe primul loc, dar în fiecare săptămână plătim un miliard de lei doar dobânzi, 51 de miliarde de lei în 2025 doar dobânzi. În 2026 vor fi 60 de miliarde de lei doar dobânzi. Suntem într-o situaţie foarte dificilă, trebuie să găsim o reformă structurală că altfel nu o să meargă şi trebuie să punem lucrurile în ordine în această ţară.

Ministerul de Finanţe are o responsabilitate în plus, dar deciziile sunt luate în Coaliţie, nu decide singur Tanczos, cum nu a decis singur Boloş”, a declarat acesta la TVR Info, adăugând că în 2024, au fost cheltuieli exagerate, în toate direcțiile.

Liderul UDMR a anunțat, totodată, că proiectul de buget va fi prezentat pentru dezbatere publică pe 28 și 29 ianuarie. De asemenea, a dezvăluit că România trebuie să ajungă la un anumit nivel al deficitului în următorii șapte ani.

„Vom păstra toate investiţiile. Este o obligaţie asumată. În șapte ani trebuie să ajungem de la un deficit de 8,6% la 3%. Asta înseamnă că nu trebuie o terapie de şoc, poţi merge treptat. Noi trebuie să fim predictibili, începând cu acest an, şi am spus că reforma fiscală nu se face în 2025, că nu ai cum, ci trebuie pregătită astfel încât în 2026 lumea să ştie ce urmează.

Se pot reduce de la cheltuielile materiale, de funcţionare, vor fi blocate angajările, trebuie să creştem veniturile şi se poate. România este la 33-34%, media europeană este 46-47%, şi ar trebui să creştem cu 2-3 procente”, a explicat acesta.

Kelemen Hunor a spus, de asemenea, că taxele și impozitele nu vor crește în 2025.

România se confruntă cu o situație economică foarte dificilă

Liderul UDMR, a declarat că România se află într-o perioadă economică dificilă și că este necesar un plan bine structurat pentru ca, treptat, situația să poată reveni la normal.

„Eu am solicitat Ministerul de Finanțe la UDMR. Este un minister greu. Au fost discuţii foarte dure şi tensionate în Coaliţie. Am preluat într-o situaţie extrem de dificil. Nu puteţi să vă închipuiţi în ce hal e bugetul şi cum trebuie să facem o echilibristică să putem plăti toate obligaţiile statului”, a spus el.

Kelemen Hunor anunță concedieri la Televiziunea Română

Tot la TVR, Kelemen Hunor a anunțat că reduceri de personal ar putea avea loc în toate instituțiile statului, inclusiv la Televiziunea Română.

Reducerea aparatului bugetar și restructurarea instituțiilor de stat reprezintă subiecte importante în România. Liderul UDMR a declarat recent că este necesar să se reducă personalul din instituțiile publice, inclusiv din cadrul Televiziunii Române, conform celor relatate de Știri pe Surse.

Liderul UDMR a afirmat că aparatul bugetar ar putea fi redus cu 10-20% în toate instituțiile statului, de la TVR până la consiliile județene. Totuși, acesta a subliniat că acest proces trebuie să fie realizat într-un mod rațional, pe baza unor criterii clare, care nu pot fi stabilite într-o perioadă scurtă de timp.

„Eu cred ca din aparatul bugetar, de la Televiziunea Publică până la Senat și de la toate instituțiile statului, inclusiv consiliile județene, poți să reduci personalul cu 10-15 până la 20%. Trebuie să găsești niște criterii și aceste criterii nu pot fi găsite de la o zi la alta”, a declarat acesta.

Aceste declarații vin în contextul în care Ilie Bolojan, președintele Senatului și liderul PNL, a anunțat că, în perioada următoare, va fi implementată o reorganizare a Camerei Deputaților. Acest proces va fi bazat pe o analiză detaliată a activității angajaților.