Potrivit unor surse guvernamentale, parlamentarii vor rămâne în vacanță, aceștia nu vor mai fi convocați pentru a participa la sesiunea parlamentară extraordinară care avea ca scop eliminarea pensiilor speciale.
Reforma pensiilor speciale, amânată
Potrivit unor surse guvernamentale, sesiunea parlamentară extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale nu va mai avea loc la data anunțată. Parlamentul urma să fie convocat pentru rediscutarea legii pensiilor speciale, după decizia CCR.
Legea a fost amânată și va avea loc la începutul sesiunii de toamnă a Camerei Deputaților și Senatului.
Cauza amânării reformei pensiilor speciale
Acest lucru îi oferă ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, timpul necesar pentru a discuta modificările cu oficiali europeni.
Ministrul Muncii are planificată o vizită la Bruxelles pe data de 23 august.
Conform Stiripesurse, Comisia Europeană a amânat plățile aferente jalonului 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până în ianuarie 2024. De asemenea, evaluarea efectuată de experții europeni ar urma să aibă loc în luna octombrie.
Această decizie eliberează Guvernul de sub presiunea de timp în ceea ce privește reforma pensiilor speciale, și momentan nu există riscul întârzierii în ceea ce privește atingerea jalonului.
Vă amintim că schimbările efectuate la legea privind pensiile speciale ale procurorilor și judecătorilor nu au fost considerate constituționale, Curtea Constituțională a admis o sesizare făcută de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu privire la acestea, la începutul lui august.
După pronunțarea deciziei Curții Constituționale, premierul Marcel Ciolacu a solicitat Ministerului Justiției să elaboreze amendamentele necesare pentru a revizui legea în Parlament în cel mai scurt timp posibil. În acel moment, Ciolacu a declarat:
„Este absolut necesar ca această Lege să intre în vigoare cât mai rapid astfel încât România să poată accesa banii europeni din PNRR. Nu ne permitem să pierdem fonduri europene din cauza pensiilor speciale!”.
Amendamentele depuse la Camera Deputaților
Cu privire la modificările la legea pensiilor speciale, prim-ministrul declara încă din mai că „au ca scop eliminarea unor abuzuri şi inechităţi care au durat prea multă vreme”.
El a mai menționat că prin această acțiune, România va reuși să îndeplinească cerințele esențiale pentru a primi tranșa de aproximativ trei miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Marcel Ciolacu a completat:
„Totodată, ne asigură că îndeplinim şi condiţiile necesare pentru ca, odată adoptate toate modificările pe tema pensiilor speciale, România să poată primi o tranşă de peste trei miliarde de euro din PNRR. Avem o nevoie uriaşă de aceşti bani pentru investiţii în sisteme publice esenţiale, precum Educaţia şi Sănătatea”.