Nimic nu poate fi mai rău decât să te simți rău! Fie de la o banală răceală, fie de la mâncat prea mult, starea de rău nu se lasă dusă cu una, cu două, iar orice aliment pe care doar îl zărim sau îl mirosim ne dă și mai rău stomacul peste cap.
Din păcate, acest lucru nu este neapărat și bun. Când suntem bolnavi, corpul cheltuiește energie pentru a ne ajuta să ne facem bine. Pentru a ajuta organismul să se vindece, medicii sugerează că trebuie să-l hrănim cu alimente sănătoase și hrănitoare, potrivit Activebeat.
Hidratarea este deosebit de importantă când suferiți de greață, vărsături și diaree. Acestea vă pot lăsa deshidratați și se poate ajunge chiar la simptome mai grave. De aceea, asigurați-vă că beți cât mai multe lichide și încercați să mănâncați alimente ușor digerabile. Site-ul Activebeat arată care sunt cele mai bune alimente ce ne pot ajuta să ne vindecăm mai repede. Indiferent dacă e vorba de o indigestie, o răceală sau chiar o mahmureală, iată câteva sugestii ale experților.
Ghimbirul
O băutură de care ar trebui să ții cont când ești bolnav este berea de ghimbir, care e un anti-emetic natural. Când vă este rău de la stomac, băuturile cu ghimbir pot fi cea mai bună opțiune. Preparați un suc de ghimbir care conține ghimbir adevărat, nu doar aromă de ghimbir și zahăr. De asemenea, puteți prepara propriul ceai de ghimbir turnând apă clocotită peste felii de ghimbir și puneți câteva lingurițe de miere. Potrivit unui studiu al Universității din Rochester, un sfert de linguriță de ghimbir a fost eficient în reducerea simptomelor de greață cu până la 40 la sută.
Supa
În special supa de pui poate face minuni când vă simțiți rău. Acest remediu popular a fost creditat pentru capacitatea sa de a hidrata organismul, a lupta împotriva infecțiilor, a reduce inflamația generală, eliberând căile respiratorii în caz de răceală. Supa de usturoi și ceapă oferă substanțe nutritive uimitoare și este un bun antimicrobian. Dacă sunteți răcit, supele cremoase, cum ar fi cea de legume și ciuperci, trebuie evitate penrtru că pot complica tusea.
Mierea
Este considereată cel mai bun remediu pentru durerile în gât. Mierea este un antimicrobian și poate ajuta la uciderea bacteriilor. Luați o lingură de miere pur și simplu sau puneți o linguriță în ceai. Ceaiul cald cu miere poate ameliora durerile de gât. Cercetările Societății Americane de Chimie (ACS) au descoperit că mierea este capabilă să lupte împotriva infecțiilor în mai multe moduri. Mierea deține un arsenal complet care luptă împotriva bacteriilor, cum ar fi polifenoli, concentrație mare de zahăr, peroxid de hidrogen, efect osmotic și o aciditate naturală, care protejează organismul de bacterii și distruge celulele bacteriene.
Mâncărurile picante
Când sunteți răcit, nu puteți mânca nimic, nu aveți miros, nici gust. Aveți nevoie însă să vă curățați sinusurile și trompa lui Eustachio. Remediul perfect sunt alimentele super picante. Cercetări din 2011 au arată că piperul cayenne (sau mai degrabă capsaicina, ingredientul activ al acestui condiment) îmbunătățește circulația, poate face digestia mai eficientă și ameliorează durerea și congestia, legate de simptomele gripei.
Ginsengul
Este un ingredient foarte popular din băuturile energizante și medicamentele pentru răceală. Puteți face foarte simplu sucuri și supă cu ginseng. Puteți găsi ginseng în magazinele asiatice, sub formă de pudră, dar și uscat. Adăugați-l în ceaiul cu miere sau puneți o rădăcină de gingseng în timp ce fierbeți supa. Va ajuta la energizarea organismului și la reducerea duratei și severității bolii. Potrivit unui studiu al Universității din Georgia, extractul de ginseng roșu a reușit să prevină eficient infecția virală gripală A. Descoperirile au arătat că șoarecii cărora le-a fost pus ginseng în mâncare au produs niveluri mai mari de proteine antivirale care luptă împotriva gripei.
Usturoiul
Usturoiul „a fost folosit timp de secole ca plantă medicinală și a demonstrat efecte antibacteriene, antivirale și antifungice”, scrie Healthline. S-au făcut numeroase studii pe oameni cu privire la efectele usturoiului în cazul celor care suferă de răceală sau de gripă și toate au descoperit că usturoiul nu doar scade simptomele, ci și accelerează procesul de recuperare. În plus, persoanele care consumă usturoi se îmbolnăvesc mai rar. Alte studii au descoperit că usturoiul „a arătat că poate îmbunătăți funcția imunitară și poate scădea severitatea răcelilor și a gripei”.