Așadar, Marcel Ciolacu a vorbit marți, 26 septembrie, despre Pilonul II de pensii. Potrivit premierului în cadrul coaliţiei de guvernare nu s-a discutat vreun amendament care să vizeze modificarea sistemului de pensii.
Marcel Ciolacu a oferit mai multe informații de Pilonul II
De asemenea, premierul a subliniat că nu a discutat nici cu preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. Totodată, nu s-a discutat nici cu actualul ministru al Finanţelor, Marcel Boloş, amendarea prin proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare a Pilonului II de pensii.
Precizarea a venit la solicitarea presei acreditate la Guvern. Șeful Executivului a fost întrebat despre un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, referitor la eliminarea obligativităţii contribuţiei la Pilonul II de pensii.
Deputatul liberal Florin Roman a susţinut, marţi, în Parlament, că un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, propus de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru, care presupunea o „naţionalizare mascată a Pilonului II de pensii”, s-a strecurat în lista modificărilor care urmau să fie susţinute de PNL şi PSD, liberalii cerând retragerea acestuia.
PNL a acuzat naționalizarea Pilonului II de pensii private
Amintim că PNL a acuzat naționalizarea Pilonului II de pensii private. Tensiunile au apărut în urma unui amendament adus legii privind unele măsuri fiscal-bugetare.
Amendamentul prevede ca angajații cu vârsta de până în 45 de ani să opteze, până la data de 31 decembrie 2023, dacă mai doresc sau nu să cotizeze la fondul de pensii private.
Cei care aleg să NU completeze o anumită opțiune, vor rămâne cu banii la pilonul I de pensii de stat. Pe scurt, vor plăti contribuție, dar nu la pensia privată, ci vor plăti mai mulți bani pentru pensia de stat.
„Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. Articolul 30 se modifică și va avea următorul cuprins: Art. 30 – Persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000*) privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, şi care contribuie la sistemul public de pensii, pot să adere la un fond de pensii.
La Articolul 32, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) O persoană devine participant la un fond de pensii prin semnarea unui act de aderare individual, din proprie iniţiativă.”
Articolul 33 se abrogă. La Articolul 35, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: (1) După exprimarea opțiunii de aderare potrivit legii, participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată”, prevede amendamentul.