Efectivele de porci mistreți au înregistrat o reducere semnificativă, de până la 90%, în anumite zone. Acest lucru a fost cauzat de pesta porcină africană, conform informațiilor transmise de reprezentanții Direcției Silvice Buzău, conform Agerpres.

Specialiștii veterinari avertizează cu privire la rolul principal al porcilor mistreți în răspândirea pestei porcine africane în fermele profesionale sau gospodării.

Efectivele de porci mistreți s-au redus din cauza pestei porcine

Liviu Marfiuc, responsabilul cu vânătoarea din cadrul Direcției Silvice Buzău a spus că, din păcate, odată cu apariția pestei porcine africane, efectivele de porci mistreți s-au redus. Acest aspect a fost vizibil în fondurile administrate, în special în fondurile din zona de câmp și deal. În zona de munte cazurile au fost mai puține.

El a arătat că în anii anteriori, spre exemplu, pe Fondul 33 Siriu au fost găsite 7 exemplare moarte. Anul acesta nu au fost găsite animale moarte, dar efectivul se vede și din evaluări și din urme. Marfiuc a susținut că sunt suficiente date care indică clar o scădere a efectivelor de porc mistreț chiar cu 60-70% mai mici, în special în zona de câmp, cu o scădere de 80-90%.

porci mistreți
SURSA FOTO: Dreamstime

Există fonduri în care porcul mistreț a dispărut total

Conform acestuia, există fonduri în care porcul mistreț a dispărut. Pe fondurile de munte erau în jur de 50-60 de exemplare. Acum, au scăzut la 35-40 de exemplare maxim. Din acest motiv a fost redusă și cota de recoltă, a arătat Liviu Marfiuc, citat de Agerpres.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) afirmă că diminuarea efectivelor de porc mistreț este asociată cu o presiune virală ridicată și răspândirea Pestei Porcine Africane (PPA) de către animale între diferite fonduri forestiere.

Conform instituției, efectivele au scăzut semnificativ în mediul silvatic, incapabile să reziste presiunii virusului PPA. Există o presiune considerabilă datorită evoluției PPA în mediul silvatic, cu apariții frecvente de cazuri.

De altfel, porcii mistreți migrează în mediul silvatic de la un fond forestier la altul. Ei au capacitatea de a se deplasa pe distanțe de până la 100 km.

Nu există o barieră în calea animalelor

În urma partidelor de vânătoare, se efectuează analize la carnea recoltată, orientate către detectarea virusului PPA și examinări trichineloscopice. Ultimul caz pozitiv a fost înregistrat în fondul de vânătoare Berca în noiembrie 2023.

„Nu există o barieră în mişcarea acestora. Pot ajunge în Buzău din Vrancea sau din Covasna sau invers pot migra în judeţele limitrofe şi pot vehicula virusul dintr-o zonă în alta”, a spus purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca.

Acesta a atenționat că animalele pot ajunge în Buzău din Vrancea sau Covasna, iar invers, pot migra în județele învecinate și pot transporta virusul dintr-o zonă în alta. Din acest motiv, a spus el, este imperativă respectarea cu strictețe a măsurilor de biosecuritate, pentru a preveni vehicularea virusului PPA în gospodăriile aflate în jurul unităților administrative teritoriale.