Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, recunoaşte că este nemulţumit de ritmul actual al vaccinării printre cadrele didactice, însă dă asigurări că nu se pune problema de concedieri pentru cei care refuză să se vaccineze.
Oficialul spune că nu a vorbit şi nu va vorbi despre această posibilitate: “Am încredere în profesori că în cele din urmă vor înțelege cu toții.”
În prezent, rata de vaccinare a depăşit 50% în rândul profesorilor şi este mai mare de 44% dacă ne uităm la întreg personalul din învăţământ, adică personalul didactic, personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar.
“Trebuie să recunosc, de o lună de zile, progresul există, dar este foarte lent, de ordinul a 200-300 de persoane vaccinate pe zi (…), or în luna martie aveam peste 6.000 de persoane vaccinate pe zi”, spune Sorin Cîmpeanu despre ritmul vaccinării din învăţământ.
Profesorii care nu se vaccinează, obligaţi să predea doar în modul online?
Întrebat dacă este o soluţie ca profesorii care nu sunt imunizaţi împotriva COVID-19 să predea doar de la distanţă, ministrul Educaţiei a explicat că nu consideră că această variantă este fezabilă.
“Atât timp cât în țară avem învățământ simultan, în care în aceeași clasă sunt elevi de clasa a II-a cu elevi de clasa a III-a, cu elevi de clasa a V-a și cu elevi de clasa a VII-a, pentru că avem învățământ simultan și cu patru clase simultane și nu avem profesori calificați, apreciați și singuri care este posibilitatea să fie înlocuiți profesorii care nu sunt vaccinați: zero!
Este nevoie de profesori în școală. De asta ne dorim să convingem colegii cadre didactice să se vaccineze și nu să mergem cu constrângeri de genul înlocuire sau interdicție de a intra în clasă”, a mai declarat Cîmpeanu, invitat miercuri seara la Digi24.
“Cadrele didactice ar trebui să fie mai pregătite decât media din perspectiva deschiderii față de știință”
Ministrul Educaţiei speră totuşi că profesorii vor putea fi convinşi să se vaccineze, mai ales că aceştia ar trebui să fie mai deschişi faţă de progresele pe care le înregistrează ştiinţa, precum aceste vaccinuri, şi să nu fie aşa de uşor influenţaţi de manipulări şi de ştirile false.
“Mai ales după o perioadă atât de lungă de criză pot să înțeleg frustrările, expunerea la fake news și la manipulare, pot să înțeleg aceste lucruri și pot să înțeleg că e nevoie de timp și de perseverență, e nevoie de persoane credibile – cele cu competențe în domeniul medical – care trebuie să risipească aceste semne de întrebare pe care până și cadrele didactice le au.
Deși cadrele didactice ar trebui să fie mai pregătite decât media din perspectiva deschiderii față de știință”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.
Pierderile generate de predarea online sunt imense
Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre părinţii care vor alege să-şi ţină copiii acasă, în cazul în care ei ar trebui să meargă în clase unde predau profesori nevaccinaţi.
“Dreptul de a obiecta este al fiecărui cetățean într-o societate democratică. Nu poți obliga pe cineva să nu-i fie frică. Conform legii, (…) atunci când sunt motive întemeiate, când sunt vulnerabilități medicale, certificate medicale, este absolut în regulă. Școala este obligată să asigure predarea online.
Pe de altă parte, voi explica din ce în ce mai mult și oricum, foarte onest, cu argumente, care sunt pierderile generate în sistemul de educație românesc – și-n orice sistem de educație de pe această planetă – de predarea online în anul 2021. Sunt imense aceste pierderi și nu cred că sunt părinți care conștientizând cât de mari sunt pierderile generate de predarea online vor insista să-și țină copiii în sistemul online fără să aibă un motiv.”
Sursa foto: Capital