Ce se întâmplă cu punctul de pensie! Vestea dimineții pentru milioane de români: Mâine pot să crească pensiile cu…

Fostul ministru al Investițiilor, Cristian Ghinea, susține că pensiile pot fi majorate în orice moment cu 27%. În opinia lui, PNRR-ul permite acest procent.

„Se laudă acum că vor crește pensiile cu 10%. Vă reamintesc acest calcul pe care l-am făcut. Pensiile românilor sunt la 8.3% din PIB în acest moment. Punctul de pensie este 1.500 de lei. Ca să ajungă la 9.4 ar trebui ca punctul de pensie să fie 2.027 lei. Deci mâine pot să crească pensiile românilor cu 27%.

Să răspundă PSD de ce nu crește pensiile românilor la 2.000 de lei punctul de pensie, imediat, astăzi”, a declarat Cristian Ghinea la Realitatea.

Amintim că reacția politicianului a apărut în contextul în care coaliția de guvernare acuză USR că și-a asumat în fața Comisiei Europene un procent de doar 9,4% pentru plata pensiilor. Guvernanții susțin că procentul va menține nivelul de sărăcie.

Mircea Coșea susține că majorarea pensiilor ar trebui să fie cu 26-30%

În altă ordine de idei, profesorul universitar Mircea Coșea este de părere că majorarea pensiilor ar trebui să fie cu 26-30%, astfel încât pensionarii să fie protejați. În schimb, profesorul a precizat că acest lucru este imposibil, deoarece Bugetul României nu suportă o astfel de majorare.

Astfel, s-ar putea trece la o creștere a pensiilor, în mod gradual, „în funcție de un anumit barem, care poate să fie stabilit la 3.000-3.500 de lei, așa încât să ai o anumită echitate”, conform celor spuse de Mircea Coșea.

Totodată, o altă variantă propusă de Mircea Coșea, dar care încalcă principiul contributivității, este aceea ca pensionarii și persoanele afectate de creșterea prețurilor să beneficieze de căi de ajutorare prin alte fonduri decât majorarea pensiilor, exemplificând „fonduri europene, fonduri bugetare, fonduri de solidaritate”, conform bugetul.ro

„Am să reiau ceea ce spun de ceva timp, anume că, după părerea mea, pensiile nu mai trebuie să fie calculate în funcție de inflație, pentru că legea care spune că pensia se calculează în funcție de creșterea inflației ne obligă să facem o creștere la anul trecut, la 5,8% cât a fost inflația.

Anul trecut, inflația era într-un ritm de creștere considerat normal, și la nivel european, și la nivelul României. În prezent se discută, nu numai în România, ci pe întreaga planetă, despre schimbarea modului de manifestare a inflației, trecând la așa-numita inflație galopantă. Adică, ea a crescut enorm în ultima perioadă. Creșterea inflației, enormă față de anul trecut, ne obligă ca orice creștere a pensiei să respecte nu neapărat inflația, ci puterea de cumpărare. Această creștere enormă a inflației a scăzut puterea de cumpărare”, a declarat Mircea Coșea.