Metrorex nu va beneficia de fonduri suplimentare de la Guvern

Metrorex nu va beneficia de fonduri suplimentare de la Guvern pentru a acoperi creșterea salariilor angajaților. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că subvenția acordată companiei nu va fi majorată peste suma prevăzută în legea bugetului pentru anul 2025.

Oficialul a vorbit despre situația companiilor de stat. El a subliniat că firmele subvenționate din fonduri publice trebuie să respecte aceleași reguli care se aplică și funcționarilor publici. Ministrul a adăugat că, în cazul în care statul oferă sprijin financiar pentru desfășurarea activității, nu pot fi formulate solicitări suplimentare.

„Sunt companii care an de an primesc subvenții de la stat, ca să supraviețuiască. Acele companii care vor subvenții de la stat trebuie să intre pe regula impusă de stat pentru funcționarii publici. Aceasta este părerea mea”, a declarat el la B1 TV.

Tanczos Barna a oferit exemplul Metrorex, unde angajații protestează împotriva Ordonanței „trenuleț”, care a blocat creșterile salariale programate pentru acest an.

„Indiferent ce vor face cei de la Metrorex și cum majorează salariile, vă spun că nu vor primi o subvenție mai mare decât cea aprobată pentru 2025 din buget. Mai departe este problema dânșilor. Ei trebuie să ofere servicii de calitate și să atragă mai mulți călători la metrou”, a afirmat acesta.

Tanczos Barna
SURSA FOTO: Facebook, Tanczos Barna

Recomandările ministrului Finanțelor

În contextul protestelor declanșate de angajații Metrorex, ministrul Finanțelor le-a sugerat să se concentreze pe găsirea unor soluții pentru eficientizarea activității. El a subliniat că metroul ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea serviciilor pentru a atrage un număr mai mare de călători, în loc să intre în conflict cu Guvernul pe tema salariilor.

„Trebuie să ofere servicii prin care scad emisiile de carbon în București. Metroul este o modalitate de transport public fără emisii de CO2. Am fost la Ministerul Mediului și stiu ce înseamnă un un oraș modern cu un transport public care oferă servicii de calitate. Și cred că Metrorex ar trebui să se concentreze mai mult pe aceste aspecte decât pe disputa cu Guvernul și cu Ministerul de Finanțe pe salarii”, a spus acesta.

Oficialul a oferit și exemplul companiilor de stat profitabile, subliniind că acestea ar trebui să aibă libertatea de a-și stabili propriile politici salariale și de personal, în funcție de necesitățile lor.

„O companie de stat care produce, așa cum Hidroelectrica produce, cum Romgaz produce, cum Salrom produce, și este pe profit de ani de zile, iar din profitul realizat contribuie la bugetul de stat cu dividende, cred că trebuie lăsată să-și facă propria politică internă, și de personal, și de prețuri de piață.

Aceste companii lucrează pe o piață concurențială, iar acolo lucrurile trebuie abordate rațional. Un director de la Hidroelectrica, dacă nu este plătit cum trebuie, o să plece la compania concurentă. De la Salrom, că au apărut și minele de sare private, dacă nu va ști să-și facă politica de resurse umane cum trebuie, or să plece specialiștii de la ei alții, așa cum s-a întâmplat în transportul feroviar”, a spus acesta.

Tanzcos Barna exclude orice derogare de la ordonanța „trenuleț”

Recent, Tanczos Barna a declarat că nu va susține creșterea subvenției pentru Metrorex în vederea majorării salariilor angajaților. El a accentuat că doar companiile de stat profitabile își pot permite astfel de măsuri, în timp ce societățile care depind de sprijinul guvernamental trebuie să gestioneze cheltuielile cu prudență.

Afirmația sa a fost făcută în contextul discuțiilor despre o posibilă excepție de la ordonanța „trenuleț”, însă ministrul a fost ferm: „Nu există derogări”.

Într-un interviu pentru Euronews România, Tanczos Barna a fost întrebat dacă ar susține o derogare de la ordonanța „trenuleț”, care ar permite angajaților Metrorex să beneficieze de majorări salariale. Mai multe puteți citi aici.