Pretul companiilor romanesti scoase la vanzare
Valoarea fuziunilor si achizitiilor realizate anul trecut pe piata romaneasca a fost de aproape sase miliarde de dolari, de patru ori mai mare decat in 2004. Astfel, Romania a urcat doua pozitii, pe locul patru, in topul tarilor din Europa Centrala si de Est, in urma Rusiei, Cehiei si Poloniei. Numarul tranzactiilor din sectorul privat a crescut in 2005 la 117, fata de 42 in 2004. Toate acestea sunt concluziile unui studiu al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers. Care sunt cele mai scumpe companii romanesti scoase la vanzare si care este profilul celui care cumpara, aflam sambata.
Ce se intampla cu secretele corporative?
Piata muncii este deosebit de dinamica. Toate firmele au nevoie de forta de munca calificata, iar salariile pe care le ofera sunt pe masura. Cum specialisti sunt destul de putini, unii recurg la recrutari din cadrul firmelor concurente. Totusi, ce se intampla cu cei care pleaca pentru un salariu mai bun? Au ei voie sa foloseasca toate informatiile pe care le-au aflat la fostul loc de munca?
Piata muncii dupa aderare
Dupa aderare se presupune ca din ce in ce mai multi romani vor pleca sa lucreze in strainatate. Ori de la 1 ianuarie 2007, ori de la 1 ianuarie 2008, ne vom bucura de aproape aceleasi drepturi in Europa ca un englez sau un spaniol. Aproape, pentru ca unele state vor prefera sa ingreuneze, macar cativa ani, accesul est-europenilor pe piata muncii. Cat de mult au de castigat de pe urma unor astfel de masuri, aflam la Capital TV.