Nicușor Dan: Subvenția pentru gigacalorie va continua
Subvențiile pentru gigacalorie reprezintă un sprijin important pentru locuitorii Bucureștiului, acoperind o mare parte din costurile cu încălzirea în sezonul rece. Întreținerea sistemului de termoficare și reabilitarea infrastructurii energetice reprezintă o provocare majoră pentru administrația locală.
În acest context, primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că decizia privind prețul la gigacalorie pentru iarna viitoare va fi luată de noul Consiliu General al Municipiului București, însă subvenția acordată populației va continua.
În prezent, bucureștenii plătesc 330 de lei din costul total de 1.000 de lei pentru gigacalorie, diferența fiind acoperită de municipalitate.
Noul Consiliu General va decide cuantumul subvenției
În cadrul unei conferințe de presă susținută joi, Nicușor Dan a explicat că noul Consiliu General, care va deveni funcțional din decembrie 2024, va avea responsabilitatea de a decide cu privire la cuantumul subvenției și prețul final pentru populație. Deși edilul nu a putut oferi o estimare exactă a subvenției viitoare, a subliniat că aceasta va rămâne în vigoare, fiind susținută din impozitele și taxele bucureștenilor.
„O să avem un nou Consiliu General, începând din noiembrie – probabil, funcţional, din decembrie. Pentru că atributul de buget este mai mult al Consiliului decât al primarului, e o decizie pe care o s-o ia – bineînţeles, consultându-se cu mine şi cu oamenii care sunt implicaţi în fenomenul acesta – noul Consiliu General.
Evident că subvenţia de la Primărie o să continue să existe. În ce cuantum, nu pot să vă spun. E o decizie pe care Consiliul o s-o ia. (…) Chiar dacă am nişte idei, nu ar fi corect să le exprim acum, înainte să am discuţia cu Consiliul, mai ales că e decizia Consiliului, nu a mea”, a spus edilul general, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB.
Costul gigacaloriei ar putea să scadă
Primarul a explicat că, dacă rețeaua de producere și distribuție a energiei termice din Capitală ar fi reabilitată, costul actual de 1.000 de lei pentru gigacalorie ar putea scădea semnificativ.
Nicușor Dan a estimat că prețul ar ajunge la aproximativ 700-750 de lei după reabilitarea rețelei. De asemenea, dacă Ministerul Energiei ar reabilita și centralele care produc energie termică și electrică, prețul ar putea scădea și mai mult, până la 600 de lei. Totuși, aceste îmbunătățiri vor necesita câțiva ani pentru a fi realizate, a precizat primarul.
„Să zicem că azi am avea toată reţeaua reabilitată. Atunci, acea o mie de lei nu ar mai fi o mie de lei. Ar fi undeva la 700 – 750 de lei. (…) Dacă Ministerul Energiei ar reabilita în secunda asta centralele cu care ei produc şi energie electrică, şi energie termică, probabil că acel 700-750 de lei ar fi 600 de lei. Dar, bineînţeles, asta se va întâmpla în câţiva ani”, a mai spus Nicuşor Dan.