Menținerea plafonării tarifelor RCA se va decide în baza unei analize ASF
Luni, pe 10 iunie, Marcel Boloș a participat la o conferință dedicată aniversării a 30 ani de la înființarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).
„Analizăm, să vedem ce facem mai departe. Aşteptăm o analiză pe care o face Autoritate de Supraveghere Financiară, întrucât ea are responsabilitatea monitorizării pieţei asigurărilor şi, în funcţie de această analiză, o să luăm decizia cea mai potrivită, să fie protejaţi atât asiguraţii şi să nu producem perturbări în mecanismul de funcţionare a pieţei asigurărilor…. Mai sunt 20 de zile până la sfârşit şi sunt convins că vor veni cu o propunere”, a declarat el.
Întrebat care este propunerea ASF, ministrul Finanțelor a spus că nu vrea să se antepronunțe, „pentru că o antepronunţare pe acest domeniu este foarte sensibilă, având în vedere că discutăm de peste 8 milioane de asiguraţi şi aici trebuie să avem un echilibru între ceea ce înseamnă primele de asigurare pe care le plătesc asiguraţii şi valoarea despăgubirilor”.
Potrivit lui Marcel Boloș, se așteaptă ca până la sfârșitul lunii iunie să fie finalizate analizele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și să se ia o decizie.
Ultima plafonare a tarifelor RCA a fost stabilită la finele lunii martie. La acea dată, premierul Marcel Ciolacu a anunțat prelungirea plafonării tarifelor polițelor RCA cu încă trei luni, până la data de 30 iunie.
„Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem acest risc de creştere excesivă a preţurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piaţă şi să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF-ul şi a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a declarat el atunci.
Asigurările RCA, mai scumpe cu până la 40%
Costurile asigurărilor RCA cresc în continuare, chiar dacă, oficial, tarifele sunt menținute constante. Ca rezultat, unii șoferi se confruntă cu situația în care trebuie să plătească pentru polița obligatorie mai mult decât ar plăti pentru o rată bancară.
Brokerii susțin că prețurile asigurărilor RCA au crescut cu până la 40%. Astfel, mulți oameni aleg să plătească polița în rate, o opțiune acceptată doar de unii asiguratori. În ciuda faptului că tarifele sunt menținute constante de peste un an, costul asigurării RCA continuă să crească lunar.
Un șofer în vârstă de 29 de ani, care conduce o mașină de oraș cu o capacitate cilindrică mică și nu are incidente în trafic, va plăti cel puțin 2.055 de lei pentru cea mai ieftină poliță RCA, cu 100 de lei mai mult decât în luna februarie. În prezent, cea mai scumpă poliță costă 4.575 de lei. Mai multe puteți citi aici.