BEC: „Activitatea electorală continuă conform legii”
Biroul Electoral Central a transmis, joi, o poziție oficială prin care respinge ideea că hotărârea Curții de Apel Ploiești ar avea vreo influență asupra desfășurării alegerilor prezidențiale.
Potrivit BEC, suspendarea deciziei Curții Constituționale privind anularea turului doi al alegerilor din 2024 „nu își produce efecte”, deoarece „efectele ei s-au materializat deja prin Decizia BEC 2024, care a fost contestată și a rămas definitivă”.
În plus, reprezentanții BEC afirmă că Ordonanța de Urgență nr. 1/2025 și Hotărârea de Guvern privind organizarea alegerilor „se bucură de prezumția de legalitate”, iar decizia Curții de Apel Ploiești „nu produce niciun efect asupra actualei proceduri de alegere a președintelui României”. Activitatea birourilor electorale va continua fără modificări, în baza legislației în vigoare.
„Suspendarea Hotărârii CCR nu își produce efecte întrucât efectele ei s-au materializat prin Decizia BEC 2024 care a fost contestată și rămasă definitivă. OUG 1 și HG se bucură de prezumția de legalitate. În aceste condiții, decizia Curții de Apel Ploiești nu are niciun efect. Activitatea tuturor birourilor electorale continuă în temeiul și pentru executarea măsurilor prevăzute de actele normative și a celor administrative cu caracter normativ care vizează actuala procedură de alegere a președintelui României”, a mai transmis BEC.
Toni Neacșu: „Turul II nu poate fi reluat”
Curtea de Apel Ploiești a acceptat o cerere de suspendare a hotărârii CCR care anulase alegerile prezidențiale din 2024, o decizie care a generat imediat reacții din toate taberele. Deși hotărârea instanței este provizorie și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), efectul său imediat ar putea fi interpretat ca o încercare de a destabiliza calendarul electoral.
Avocatul Toni Neacșu a explicat că, în opinia sa, această decizie „nu va duce la reluarea turului doi al alegerilor” și că „Guvernul nu poate face nimic în acest moment”.
El a sugerat că judecătorul care a emis hotărârea ar putea fi influențat de „frustrări personale”, mai ales în contextul controverselor legate de pensiile speciale ale magistraților. De asemenea, Neacșu a atras atenția că întregul scandal „avantajează anumiți candidați”, prin crearea unui climat de incertitudine.
„Turul II nu poate fi reluat. Nu avem deocamdată o hotărâre definitivă, e doar o suspendare. Guvernul nu poate face nimic acum. Problema e că BEC va fi pus în situația să accepte sau nu efectele acestei hotărâri. Cel mai probabil, BEC va refuza să pună în executare această hotărâre. Există și varianta în care suspendarea campaniei electorale să dureze puțin, pentru că avem acel termen de recurs de cinci zile. Dacă judecătorul a reușit să motiveze totuși în acest interval hotărârea într-o săptămână, maximum, am avea și o soluție definitivă a Înaltei Curți de Casație, care e destul de previzibilă, raportat la propria ei jurisprudență. Cinci, șapte zile nu ar afecta atât de mult calendarul actual, dacă nu, singurul efect concret ar fi o amânare a primului tur.
Cred că vorbim de un judecător care e afectat în mod direct de pensiile magistraților și a avut un puseu de revoltă. Poate să facă obiectul inspecției judiciare. Nu ai voie să pui pasiuni personale în hotărârile pe care le dai. Cealaltă explicație mi-e teamă că ține de influențarea acestor alegeri și a rezultatelor lor. Nu se va ajunge la reluarea turului II, dar toate aceste discuții avantajează anumiți candidați. O hotărâre a unei curți de apel nu poate înfrânge o decizie a CCR. Eu așa știam până astăzi. Asta spune legea”, a afirmat avocatul la Antena 3 CNN.

Augustin Zegrean: „Judecătorul de la Ploiești a dat-o în bară”
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a reacționat dur la decizia Curții de Apel Ploiești, afirmând că aceasta nu are temei constituțional.
„Sentința de astăzi spune că anulează HG privind alegerile și anulează decizia CCR de anulare a alegerilor. Aici a dat-o în bară pentru că nici o instanță din țară nu poate să anuleze deciziile CCR. Ceea ce spuneți dumneavoastră (faptul că alegerile prezidențiale ar putea să nu se desfășoare – n. red.) poate fi discutat. Decizia aceea există și trebuie să o anuleze cineva. Acest cineva nu poate fi decât Curtea Supremă pentru că este Curtea de Apel Ploiești care a mai făcut și alte lucruri mai minunate decât asta…”, a explicat Augustin Zegrean la B1TV.
El a subliniat că deciziile CCR sunt definitive, obligatorii și nu pot fi atacate pe nicio cale. De asemenea, a punctat că „este grav ce se întâmplă”.
Mai mult, Zegrean a atras atenția că nerespectarea unei hotărâri judecătorești definitive — fie ea legală sau nu — poate avea consecințe penale pentru cei care o ignoră.
„Aici e problema mare pentru că o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, proastă, bună, cum este, există, este definitivă și trebuie executată. Dacă nu o execuți intri în sfera penalului privind neexecutarea unei hotărâri judecătorești … Este grav ce se întâmplă… Uitați-vă, este plină practica judiciară de astfel de situații, nu atât de solemne precum aceasta. Sunt foarte multe hotărâri judecătorești definitive intrate în puterea lucrului judecat și omul ba face închisoare, ba își pierde averea, ba își pierde nevasta din asemenea situații…”, a precizat Augustin Zegrean.
În timp ce BEC și experții în drept constituțional afirmă cu tărie că decizia Curții de Apel nu are efect juridic, situația continuă să alimenteze suspiciuni privind integritatea procesului electoral. Este clar că hotărârea de suspendare va fi contestată la ÎCCJ, iar verdictul final va clarifica dacă justiția a fost folosită sau nu ca armă politică.