Se recunoaște ca vechime în muncă
Parlamentul au aprobat recent un proiect legislativ ce aduce modificări pozitive pentru psihologii care desfășoară activități independente în propriile cabinete. Această propunere de completare a Legii nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică aduce schimbări semnificative.
„Perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia în una dintre formele de organizare prevăzute la alin. (1) și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art. 5 constituie vechime în muncă și în specialitate, cu excepția perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România”, este noutatea din Legea 213/2004, care reglementează profesia de psiholog.
Conform legislației anterioare, aceștia nu beneficiau de recunoașterea vechimii în muncă, deoarece, conform articolului 16 din Codul Muncii era prevăzut că doar munca prestată în baza unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.
Deși aceste persoane au plătit contribuțiile sociale, legea nu le-a recunoscut și vechimea în muncă în vederea ocupării unei funcții publice sau a unui post corespunzător unei funcții contractuale în sistemul public.
În România psihologii desfășoară, potrivit Legii nr. 213/2004 mai multe tipuri de activități: studiul comportamentului uman şi al proceselor mentale; investigarea şi recomandarea căilor de soluţionare a problemelor psihologice; elaborarea şi aplicarea de teste pentru măsurarea inteligenţei, abilităţilor, aptitudinilor şi a altor caracteristici umane; testarea psihologică, prevenirea şi psihoterapia tulburărilor emoţionale şi de personalitate, precum şi a fenomenelor de inadaptare la mediul social şi profesional; interpretarea datelor obţinute şi elaborarea recomandărilor pe care le consideră necesare.
Desfășurarea activităților specifice profesiei, așa cum sunt ele prevăzute în lege, în mod independent, va fi recunoscută ca vechime în muncă.
Ce condiții trebuie îndeplinite
Pentru ca perioadele în care și-a exercitat profesia într-una dintre formele legale să poată fi considerate vechime în muncă, psihologii vor trebui să îndeplinească mai multe condiții.
Serviciile psihologice furnizate să producă, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puțin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv.
De asemenea, psihologii trebuie să achite contribuțiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei respective.