Odată cu sezonul gripei, este bine să ne amintim că lămâile sunt pline de vitamina C, care întărește sistemul imunitar. De asemenea, au un conținut scăzut de calorii, carbohidrați și chiar fibre.
„Lămâile sunt un fruct uimitor, care este plin de beneficii nutriționale”, spune Samuel Mathis, un medic de medicină de familie de la Universitatea din Texas Medical Branch. Nu sunt doar bogate în vitamina C, dar „conțin și cantități mari de vitamina B6 și potasiu, care ajută la nivelul de energie și la sănătatea inimii”, adaugă el.
Vitamina C joacă un rol esențial în absorbția fierului, contribuind la prevenirea anemiei.
Iată ce obțineți dintr-o singură porție de suc de lămâie (o jumătate de cană), potrivit the Healthy.
- 27 calorii
- 8,4 grame carbohidrați
- 3,1 grame zaharuri
- Peste jumătate din aportul zilnic recomandat de vitamina C
- O sursă valoroasă de vitamine din complexul B
- Minerale esențiale precum magneziul și cuprul
- Antioxidanți precum luteina, zeaxantina și beta-criptoxantina
Dr. Mathis amintește compușii distinctivi din lămâi:
- hesperidina, care poate ajuta la reducerea aterosclerozei
- eriocitrina, un antioxidant puternic care scade inflamația
- D-limonen, un ulei esențial care calmează inflamația și poate îmbunătăți digestia
De ce e bine să bem apă cu lămâie
Dr. Mathis susține că amestecarea lămâii cu apă îmbunătățește absorbția acestor nutrienți de către organism. De asemenea, folosirea lămâilor întregi poate îmbunătăți sănătatea intestinului datorită pectinei din pulpă.
În ciuda concepțiilor greșite, apa cu lămâie este bună pentru stomac. Oferă beneficii digestive datorită D-limonenului, care neutralizează acidul din stomac, ușurează durerea la stomac și susține digestia după mese.
În plus, există beneficiul general al hidratării – mulți oameni nu beau suficientă apă, iar adăugarea lămâii o poate face mai tentantă
Cel mai bun mod de a bea apă cu lămâie
Nu aveți decât de o lămâie proaspătă și puțină apă.
„Este recomandat să folosiți mai caldă sau la temperatura camerei, deoarece aceasta ajută la extragerea vitaminei C”, sfătuiește Zumpano.
Urmați acești pași:
- Începeți cu o lămâie proaspătă, stoarceți jumătate într-un pahar de apă.
- Asigurați-vă că apa este caldă sau la temperatura camerei pentru un beneficiu maxim.
- Dacă este prea acidulată, puteți înmuia aroma diluând-o cu puțină apă sau adăugând mentă, ghimbir sau turmeric pentru efectele antiinflamatorii adăugate.
„De asemenea, aș sugera să adăugați puțin piper negru pentru a îmbunătăți absorbția”, recomandă Dr. Mathis. Important este să o păstrați naturală – evitați să adăugați zahăr, deși adăugarea unei lingurițe de miere nu este un lucru rău.
Ajută la hidratare
Zumpano sugerează că apa cu lămâie este o modalitate ușoară de a potoli setea. Poate ajuta să vă atingeți obiectivele zilnice de hidratare.
Sănătate mai bună a pielii
Pline de vitamina C, lămâile ajută la promovarea sintezei colagenului, important pentru o piele suplă și strălucitoare. Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor radicalilor liberi.
Vitamina C ajută organismul să producă colagen pentru piele, ajută organismul să absoarbă fierul și susține sistemul imunitar.
Efecte bune asupra rinichilor
Cercetările arată că un consum zilnic de suc de lămâie diluat în apă poate crește nivelul de citrat de urină, o sare din acidul citric care se leagă de calciu și poate ajuta la împiedicarea formării pietrelor la rinichi.
„Acidul citric din lămâi scade riscul de pietre la rinichi prin diluarea urinei și creșterea conținutului de citrat”, afirmă medicul Annea Palinski-Wade.
Absorbție mai bună a fierului
Lămâile sunt bogate în vitamina C, vitamină despre care studiile arată că poate îmbunătăți semnificativ absorbția fierului, în special fierul non-hem, care provine din surse vegetale. Fierul este esențial pentru energie și creșterea și dezvoltarea corespunzătoare.
„Lămâile conțin vitamina C și acid citric, care ajută să absorbiți fierul non-hem din plante”, explică Palinski-Wade.
Benefice la reducerea tensiunii crescute
Potrivit unui studiu din 2023, consumul de lămâi poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale crescute. Conțin potasiu, care ajută la echilibrarea nivelului de sodiu, iar flavonoidele din lămâi pot contribui la sănătatea cardiovasculară.
Includerea lămâilor într-o dietă sănătoasă pentru inimă poate fi o alegere bună pentru cei cu hipertensiune arterială.