Cercetătorii din Australia și Marea Britanie au descoperit că acest nivel de consum de cafea este asociat cu un volum total mai mic de creier și cu un risc crescut, cu 53%, de demență. Dar nu au arătat că aportul ridicat de cofeină cauzează demență.
Avertisment pentru cei care beau cafea
Cercetătorii au analizat 398.646 de participanți, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, preluați din baza de date de cercetare UK Biobank. Pentru a măsura rezultatele bolii, cercetătorii au analizat numărul acestor persoane care au dezvoltat demență sau au avut un accident vascular cerebral în timp și au analizat aceste date alături de aportul de cafea.
Ce au descoperit cercetătorii
În general, susțin autorii cercetării, cu cât participanții consumă mai multă cafea, cu atât volumul total al creierului este mai mic. În cazul riscului de demență, ss-a constatat că persoanele care nu au băut cafea sau au băut decafeinizată, au prezentat șanse ușor mai mari de a dezvolta demență, decât persoanele care au băut o cantitate moderată de cafea.
Riscul de a suferi de demență au fost semnificativ mai mari pentru cei care au băut mai mult de șase căni pe zi. Rezultatele sugerează că persoanele care beau una până la două cești de cafea pe zi nu prezintă un risc crescut de demență.
O explicație pentru riscul crescut de demență ar putea fi legată de efectele cardiovasculare ale cofeinei. Există dovezi că un consum constant de cafea nefiltrată crește colesterolul, acesta fiind un factor de risc principal pentru ateroscleroză.
Acest nou studiu vine după cercetări anterioare care spuneau că un consum de cafea cu moderație scade riscul de demență cu 65%. Dovezile pentru orice asociere între cantitatea de cafea consumată și riscul de accident vascular cerebral nu au fost semnificative.