După cum se știe, obiceiurile zilnice sunt cele care ne afectează cel mai mult sănătatea, dar ce se întâmplă în organism dacă bem băuturi carbogazoase în fiecare zi? Iată ce spun experții citați de Huffington Post.

Jumătate dintre americani spun că beau zilnic unu sau mai multe pahare de sucuri carbogazoase. De-a lungul anilor, studiile au avertizat cu privire la efectele consumului de băuturi carbogazoase.

Băuturi precum Coca Cola conțin 39g zahăr, Sprite – 38g zahăr, iar Mountain Dew – 46g zahăr. Excesul de zahăr poate provoca diabet și creșterea în greutate, dar poate duce și la boli de inimă și la scăderea funcției cognitive.

Riscul afecțiunilor hepatice, evidențiat în cel mai recent studiu

Recent, s-a constatat un alt efect secundar grav al consumului de băuturi carbogazoase: riscul afecțiunilor hepatice.

Un studiu al Universității Tufts, publicat în Journal of Hepatology, a examinat dieta a 2.634 de persoane, pentru a vedea dacă există o corelație între cantitatea de băuturi pe bază de zahăr consumate și dimensiunea ficatului.

Rezultatele sunt destul de înfricoșătoare. Cercetătorii au descoperit „o prezență mai mare a afecțiunilor hepatice nealcoolice la cei care au spus că beau mai mult de o băutură carbogazoasă pe zi, comparativ cu cei care au spus că nu le consumă”.

Efectul pe termen scurt al consumului de băuturi carbogazoase

Practic, toate sucurile sunt făcute cu apă carbogazoasă, un îndulcitor (de obicei zahăr, sirop de porumb bogat în fructoză sau îndulcitor artificial), acid fosforic (care contribuie la gustul sifonului și îi prelungește termenul de valabilitate) și arome naturale. Unele tipuri de sucuri – inclusiv Pepsi, Coca-Cola Classic, Coke Zero, Diet Coke, Mello Yello și Dr Pepper – conțin și cofeină.

Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zahărului la 25 de grame pe zi pentru femei și 36 de grame pe zi pentru bărbați – mai puțin decât ceea ce este într-o cutie de Cola. În ceea ce privește cofeina, Administrația pentru Alimente și Medicamente recomandă menținerea sa sub 400 de miligrame pe zi.

Creștere în greutate și boli de inimă

Excesul de zahăr poate provoca diabet și creșterea în greutate, dar poate duce și la boli de inimă și la scăderea funcției cognitive. Recent, s-a constatat un alt efect secundar grav al consumului de băuturi carbogazoase.

Persoanele care au consumat în mod constant băuturi carbogazoase, pline de zahăr și aditivi, au de trei ori mai multe șanse de a suferi de demență și de a suferi un accident vascular cerebral, decât cei care nu au băut. Cercetarea a fost o continuare a unui studiu anterior, mai amplu, care a descoperit că un consum continuu de băuturi dulci a dus la un volum mai mic al creierului și la slăbirea memoriei.

Trecerea la alte băuturi dietetice nu va rezolva problema

Deși cercetătorii nu se pripesc, subliniind că în prezent nu există o legătură cauzală directă între aceste băuturi carbogazoase și demență, susțin că trebuie făcute noi cercetări.

„Aceste studii nu sunt cele mai importante, dar vin cu date puternice”, a explicat Sudha Seshadri, profesor de neurologie la Boston University School of Medicine.

În plus, trecerea de la aceste băuturi la sucuri dietetice sau îndulcite artificial nu va rezolva problema de bază.

„Se pare că nu există prea multe avantaje în a consuma băuturi dulci, iar înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali nu pare să ajute”, spune dr. Seshadri.